Hirdetés

Őrjöng Kína a TikTok esetleges amerikai betiltása miatt, miközben a Google és a Meta termékei nem használhatók a kommunista országban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ahogy azt a naphire.hu is megírta, az Egyesült Államokban hamarosan betilthatják a TikTokot. Mint ismert, szerdán az amerikai képviselőhez elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely kivégezheti a platformot, amennyiben annak kínai tulajdonosa, a ByteDance nem adja el az alkalmazást.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy „az amerikai képviselőház által elfogadott törvényjavaslat a tisztességes verseny elvével és a nemzetközi gazdasági és kereskedelmi szabályokkal ellentétes oldalra állítja az Egyesült Államokat”

Kínában tiltják az amerikai alkalmazásokat

Hivatkozás másolása

Peking jelenleg is blokkolja a legtöbb amerikai közösségi médiaplatformot – köztük a Google-t, a YouTube-ot, az X-et, az Instagramot és a Facebookot is – mivel azok a döntéshozók szerint nem hajlandók betartani a kínai kormány adatgyűjtésre és a megosztott tartalmak típusára vonatkozó szabályait.

A Google négy év után 2010-ben vonult ki teljesen Kínából. A vállalat akkor közölte, hogy nem hajlandó tovább folytatni a Google.cn találatok cenzúrázását, arra hivatkozva, hogy kínai eredetű hackertámadások érték, csakúgy, mint más amerikai vállalatokat.

Brock Silvers, a Kaiyuan Capital ügyvezető igazgatója szerint a törvényjavaslat nem fog eljutni Joe Biden elnökig, azonban Kína nemtetszése képmutatónak tűnik, tekintettel az amerikai közösségi alkalmazásokkal szembeni álláspontokkal. 

Arra a kérdésre, hogy Kína hogyan viszonyul az amerikai alkalmazásokhoz, Wang azt mondta, hogy "ez teljesen más", és "világosan látszik, hogy mi a zsarnokság és mi a gengszterlogika".

Már régóta vita van a TikTok körül

Hivatkozás másolása

Mint ismert, egyes amerikai tisztviselők és törvényhozók már korábban is megkongatták a vészharangot, hogy a TikTok potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelent, többek között azért, mert a közösségi oldal adatokat oszthat meg a kínai kormánnyal és manipulálhatja a megjelenített tartalmakat. A TikTok azonban mindvégig tagadta ezeket az állításokat.

Csütörtökön, a képviselőházi szavazást követően a kínai kereskedelmi minisztérium ígéretet tett arra, hogy az ország "minden szükséges intézkedést" megtesz a TikTokkal kapcsolatos érdekei védelmében. A kínai kormány ugyanakkor kijelentette, hogy határozottan ellenzi a TikTok kényszerétékesítését, és erre jogi lehetőségei is vannak. A kormány a TikTok technológiáját rendkívül értékesnek tartja, és 2020 óta lépéseket is tettek annak érdekében, hogy a ByteDance bármilyen eladását megvétózhassák.

Peking következő lépései

Hivatkozás másolása

Emlékezetes, 2020 augusztusában Donald Trump is megpróbálta kikényszeríteni a TikTok eladását. Peking ekkor felülvizsgálta az exportellenőrzési szabályait, hogy azok kiterjedjenek az általa érzékenynek ítélt technológiákra, köztük a TikTok személyre szabott információajánló szolgáltatására.

2023 márciusában a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője azt mondta, Kína ellenezni fogja a TikTok bármilyen kényszerített eladását, mivel az alkalmazás eladása vagy elidegenítése technológia exportálásával járna, és azt a kínai kormánynak jóvá kell hagynia. Peking azóta sem jelezte, hogy ez az álláspont megváltozott volna.

A TikTok sikerének kulcsa valószínűleg az algoritmusa, ami tényleg képes a felhasználókat az alkalmazáshoz ragasztani. Az algoritmus ugyanis képes a felhasználók viselkedése alapján ajánlásokat adni, tehát olyan videókat tolnak az arcunkba, amelyek valóban érdekelnek minket.

Brock Silvers szerint lehetséges, hogy a TikTok középutat keres, hogy megpróbáljon megfelelni az amerikai tulajdonosi követelményeknek. Ugyanakkor hozzátette, az nem világos, hogy az amerikai aggodalmakat lehet-e csillapítani a „kozmetikai változtatással.” Megjegyezte azt is, hogy a TikTok körüli botrány valószínűleg tovább rontja a Peking és Washington közötti kapcsolatokat, amelyeket már így is élesedő harcban állnak egymással, többek között a fejlett technológiákhoz, például a számítógépes chipekhez és a mesterséges intelligenciához való hozzáférésért.

„A piacoknak arra kell számítaniuk, hogy Kína megtorló intézkedéseket foganatosít majd az amerikai cégekkel szemben, mivel a technológiai és kereskedelmi kérdések továbbra is negatív pályán haladnak” – vélekedett Silvers.

A TikTok csak a kezdet?

Hivatkozás másolása

Alex Capri, a Hinrich Alapítvány kutatója és a Szingapúri Nemzeti Egyetem Üzleti Iskolájának oktatója azt mondta, ha az Egyesült Államokban végül betiltják a TikTokot, utána több kínai tulajdonú alkalmazás is sorra kerülhet. Mint mondta, mindez azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban sokkal szilárdabb szabályozási keretre van szükség a techóriások által okozott problémák kezelésére.

Az amerikai App Store-ban és a Google Playen több népszerű kínai alkalmazás is található, mint például a Temu és a Shein, valamint a Capcut, amely szintén a ByteDance tulajdonában van.

„Ez a jogszabály kulcsfontosságú lehet a feltörekvő közvélemény-formáló terek feletti ellenőrzésért folyó küzdelemben, amely elmélyíti Kína és az Egyesült Államok közötti geopolitikai versenyt” – fogalmazott Craig Singleton, a washingtoni Alapítvány a Demokráciák Védelméért nevű párton kívüli alapítvány Kína-szakértője.

Mindeközben a kínai Weibo közösségi oldalon a TikTok esetleges amerikai betiltásával kapcsolatban rengeteg bejegyzés és több ezer vitaposzt született. „Miért nem tudunk csak üzletről beszélni ahelyett, hogy mindent nemzetbiztonsági szintre emelnénk?” – írta a "Mastering technology" nevű Weibo-felhasználó. "Az üzleti tevékenységbe való közvetlen beavatkozás nincs összhangban a szabad piacgazdaság értékeivel, amelyeket az USA mindig is támogatott" – tette hozzá.

Néhány online kommentelő sürgette Pekinget, hogy megtorlásként lépjen fel a Kínában működő amerikai vállalatok ellen. Ezt azonban más felhasználók megkérdőjelezték. "Már több mint egy évtizede nem használhatjuk a Google-t, a Twittert és a Facebookot" - írta felhasználó, hozzátéve: "Szerintem messze az USA előtt járunk a külföldi hírközlő szolgáltatások blokkolásában".

Capri szerint ez rávilágít az amerikai-kínai kereskedelmi csere egyenlőtlen helyzetére. „Míg Kína teljesen betiltotta ezeket az amerikai alkalmazásokat, addig a TikTok élvezi Amerika szabad és nyitott jogi és politikai rendszerének minden előnyét” – fogalmazott.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés