Hirdetés

Kína kész lelőni Biden helyettesének gépét Tajvan fölött

Morvay Péter portré Morvay Péter

A vezető kínai elemző szerint „inváziót” jelent, ha Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke Tajvanba látogat és ezt a légierőnek meg kell akadályoznia.

A demokrata Pelosi az egyik legfontosabb közjogi méltóság. A mindenkori házelnök az amerikai alkotmány szerint az elnök és az alelnök után a harmadik a hatalmi rangsorban. 

„Ha amerikai vadászgépek kísérik Pelosi repülőgépét Tajvanra, az inváziónak számít” - közölte Hu Hszi Csin, a kínai állami ellenőrzés alatt álló Global Times propagandaszervezet elemzője a Twitteren. „A légierőnek joga van erőszakkal elűzni Pelosi gépét és az amerikai vadászgépeket, beleértve a figyelmeztető lövések leadását és az akadályozás taktikai mozgását. 

Ha ez hatástalan, akkor lőjék le őket.

Pelosi a tervek szerint jövő pénteken indul ázsiai körútra, és úgy hírlik, hogy Tajvanra is ellátogat. Pelosi útja előtt nagy a feszültség, a kínai kormány figyelmeztette őt, hogy ne álljon meg Tajvanon, a vitatott hovatartozású szigeten, amelynek megszállásával Kína többször is fenyegetőzött.

Pelosi ellátogat Japánba, Dél-Koreába, Malajziába és Szingapúrba is. A CNN pénteken arról számolt be, hogy a tajvani látogatás jelenleg „továbbra is bizonytalan”.

Hszi Csin azt is hozzátette, hogy a kínai hadseregnek „kísérnie kellene” Pelosi repülőgépét az ázsiai körútja során.

„Kínának elég bátornak kell lennie ahhoz, hogy megtegye ezt a lépést, és harci gépeket vezessen a sziget fölé, ami a Tajvan körül repülő harci gépekkel ellentétben valóban tükrözheti Kína szuverenitását a terület felett, és sokkal lényegesebb, mint a magas rangú külföldi tisztviselők bármely tajvani látogatása” - mondta Hszi Csin. 

Néhány napja Joe Biden elnök is azt mondta, hogy Pelosi tajvani útja "ez idő szerint nem jó ötlet”.

Közben a térség másik atomhatalma, Észak-Korea is megfenyegette az Egyesült Államokat, hogy kész nukláris fegyvert bevetni Washington ellen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés