Hirdetés

Kim Dzsong Un iszonyatosan dühös lesz Dél-Korea következő lépésétől

Garai Kitti portré Garai Kitti

Dél-Korea bejelentette, hogy hat év után először újraindítja az Észak-Korea elleni propagandaadásait, válaszul Phenjan azon kampányára, melynek során sz*rral és szeméttel teli léggömböket küldtek át a határon. 

Szombaton és vasárnap több mint 300 észak-koreai léggömböt észleltek, amelyek közül mintegy 80 szállt le délen, hulladékot és műanyag lapokat szállítva. Észak-Korea egyelőre nem reagált a bejelentésre, de Phenjan a hangszórós propagandaadásokat háborús cselekménynek tekinti, és a múltban már fenyegetőzött az erősítők felrobbantásával.

A múlt hónapban Észak-Korea legalább 200 szemetet és ürüléket szállító léggömböt küldött a határ fölé, megtorlásul a délről küldött propagandalapokért. A hétvégén Észak-Korea folytatta a szomszédja elleni hulladékkampányát, és szeméttel teli léggömböket küldött a határon át Dél-Koreába. Az AFP hírügynökség szerint ez megtorlás volt azért, mert déli aktivisták pénteken 10, az észak-koreai rezsimet bíráló szórólapot tartalmazó léggömböt küldtek a határra - írja a BBC.

A dél-koreai hadsereg közölte, hogy nincs több léggömb a levegőben, hozzátéve, hogy nem találtak veszélyes anyagokat. Emellett figyelmeztették a lakosságot, hogy ne nyúljanak a léggömbökhöz és figyeljenek a lezuhanó tárgyakra. A lakosságnak minden észlelést jelentenie kell a legközelebbi rendőrségi vagy katonai egységnek - tette hozzá a hadsereg.

A legutóbbi lufis akció után a dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács közölte, hogy vasárnap folytatódnak a hangszórós adások a határon. 2018 óta először állapodtak meg a hangosbemondók újraindításáról.

Csütörtökön egy dél-koreai aktivista csoport közölte, hogy léggömböket repítettek Észak-Koreába, amelyeken Kim Dzsong Un vezetőt bíráló szórólapokat, dollárbankókat és K-pop zenei videókat tartalmazó USB-stickeket szállítottak - ami Északon tilos.

Az utóbbi években a műsorok tartalmaztak híreket Dél- és Észak Koreáról, külföldről, valamint információkat a demokráciáról és az életről Dél-Koreában.  A dél-koreai hadsereg állítása szerint az adások nappal akár 10 km, éjszaka pedig akár 24 km távolságból is hallhatók a határon túlra.

Májusban egy dél-koreai székhelyű aktivista csoport azt állította, hogy 20 léggömböt küldött át a határon, amelyeken Phenjan-ellenes szórólapok és koreai popzenét és zenei videókat tartalmazó USB-stickek voltak.

A szöuli parlament 2020 decemberében elfogadott egy törvényt, amely büntethetővé teszi a Phenjan-ellenes röplapok forgalomba hozatalát, de a kritikusok a szólásszabadsággal és az emberi jogokkal kapcsolatos aggályokat fogalmaztak meg. Észak-Korea olyan léggömböket is kilőtt dél felé, amelyek Szöul vezetőit támadták.

Az egyik ilyen 2016-os kilövés során a léggömbök állítólag vécépapírt, cigarettacsikkeket és szemetet szállítottak. A szöuli rendőrség ezeket „veszélyes biokémiai anyagoknak” minősítette.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés