Hirdetés

Ez talán túlzás: K-poppal válaszolt a szarral töltött lufikra Dél-Korea, Kim Dzsong Un megadta magát

Nap Híre portré Nap Híre

Észak-Korea több száz, a cigarettacsikkel, elemekkel, állati ürülékekkel és szeméttel megtöltött léggömböt küldött át a határon - közölte vasárnap a dél-koreai hadsereg.

Az akció keddi kezdete óta mintegy 900 léggömböt bocsátottak fel a dél-koreai vezérkari főnök szerint, aki korábban mintegy 260, hulladékkal, köztük használt elemekkel, cigarettacsikkekkel és állati ürülékkel töltött léggömbről számolt be.

"Észak-Korea szombat este 20 óra óta (helyi idő szerint) újra megkezdte a szeméttel töltött léggömbök felbocsátását Dél-Korea irányába" - áll a vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében. "Mintegy 600 léggömböt azonosítottak, óránként 20-50 léggömb mozgott a levegőben" - írták a dokumentumban.

A léggömbök Dél-Korea északi tartományaiban szálltak le, köztük a fővárosban, Szöulban és a szomszédos Gyeonggi régióban, ahol együttesen a dél-koreai lakosság közel fele él.

Szöul szerdán elítélt egy hasonló akciót, a dél-koreai egyesítési minisztérium pedig pénteken ellenintézkedésekre figyelmeztetett, ha Phenjan nem hagy fel az "irracionális" provokációkkal. A Yonhap dél-koreai hírügynökség kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva közölte, hogy válaszlépésként akár újra is indíthatnák a hangosbemondókat a határon. A 444.hu azt írja, ezt 2018-ban függesztették fel az akkori kölcsönös közeledés jegyében, de elég hatékony eszközök voltak, mert nem csak K-pop dalokat sugároztak, hanem olyan híreket is, amelyek nem juthatnak el a világtól elzárt diktatúra 26 millió lakosának többségéhez.

A legutóbbi akció során a léggömbökben "szemét, cigarettacsikk, papír- és ruhadarabok, valamint műanyag hulladék" volt - derült ki a vasárnap tájékoztatásból, amely szerint "nem találtak veszélyes anyagokat".

A dél-koreai hatóságok felszólították a határmenti területen élőket, hogy semmilyen körülmények között ne érjenek hozzá a csomagok tartalmához, illetve arra figyelmeztettek, hogy a zuhanó zsákok komoly sérüléseket és károkat okozhatnak.

A dél-koreai vezérkar szerint szemetet szállító léggömbökön kívül Észak-Korea már ötödik napja zavarni próbálja a GPS navigációs rendszert.

Időközben Kim Kangil, az észak-koreai védelmi miniszter helyettese bejelentette, hogy felhagynak az akcióval, amelyet azonban újraindítanak, amennyiben Dél-Korea felől légi úton újabb, a phenjani vezetést bíráló röplapok érkeznének. "Dél-Koreának elegendő tapasztalata van már abban, mennyire kellemetlen, és mekkora erőfeszítést igényel a szemét felszedése, miután Észak-Korea 3500 léggömb segítségével 15 tonnát küldött belőle" - tette hozzá Kim Kangil, akit a KCNA állami hírügynökség idézett.

Az 1953-ban lezárt koreai háború tűzszüneti megállapodással ért véget, a két ország azonban a mai napig nem kötött békeszerződést, így technikailag több mint hetven éve hadban áll egymással.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés