Hirdetés

Kim Dzsong Un kegyetlenül megbosszulja, ha valamelyik sportoló rosszul teljesít az olimpián

Virág Sára portré Virág Sára

Pénzjutalom, luxusató, hűtőszekrény: csak néhány azokból az ajándékokból, amelyekkel Észak-Korea az eredményesen szereplő sportolóit jutalmazza. A "nem megfelelően teljesítő" versenyzők azonban komoly megtorlásra számíthatnak. 

Évtizedek óta életben lévő gyakorlat, hogy igencsak komoly büntetésre számíthat az az észak-koreai sportoló, aki "nem megfelelően teljesít" az olimpián. A KCNA állami hírügynökség arról számolt be a 2012-es olimpia után, hogy több győztes sportoló is luxuslakásokba költözött a fővároson átívelő Pothong folyó mentén. A 2012-es londoni olimpia aranyérmesei többek között Om Yun-chul, An Kum-ae és Kim Un-guk voltak. Több bajnok is könnyek között mondott köszöntet Kim Dzsong Un-nak, amiért hozzásegítette őket a győzelemhez, illetve a bőkezű ajándékokért is. A párizsi olimpián eddig kettő ezüst és kettő bronzérmet nyertek az észak-koreaiak. 

Kegyetlen büntetés vár azokra, akik nem teljesítenek

Hivatkozás másolása

Ennek a leghíresebb esete talán 1966-ban történt, amikor a labdarúgó válogatott bejutott az angliai világbajnokság második fordulójába: a csapat aztán állítólag annyi alkoholt fogyasztott, hogy emiatt kaptak ki végül 5-3-ra Portugáliától. Otthon pedig maga a Pokol várta őket. Az akkori vezető, Kim Ir Szen állítólag az ország legbrutálisabb kényszertáborába száműzte a játékosokat. 

A 2009-ben disszidált Kim Hyeong-soo szerint az edzőknek és a sportolóknak is hosszú hónapokig kell vezekelniük, ha csalódást okoznak a vezérnek – írja a Sun. A FIFA is vizsgálódott már az ügyben, amikor a 7-0-ra végződő dél-afrikai világbajnokság után ismét kegyetlenül meg kellett bűnhődnie a válogatottnak. 

Egymás után kémkednek az olimpikonok

Hivatkozás másolása

Észak-Korea a 2016-os riói olimpia óta most először vesz részt az eseményen, ez pedig ismét reflektorfénybe helyezte azt a kérdést: mégis meddig megy el a Kim Dzsong Un vezette diktatúra, hogy megfelelő kontroll alatt tartsa a polgárait és elszigetelje őket a külvilágtól? Jy Hyun Park, aki sikeresen elszökött az országból, azt nyilatkozta a Sun-nak: egymás kölcsönös megfigyelése biztosítja, hogy a játékosok nem lépik át azt a bizonyos vörös vonalat. 

Mint mondta, mindenki tisztában van azzal, hogy vannak kinevezett megfigyelők is, akiknek az az egyetlen dolguk, hogy folyamatosan jelentsenek a kormánynak. Amikor pedig a játékosok hazatérnek Párizsból, ígéretet tesznek a vezetésnek, hogy soha egyetlen szót sem beszélnek az otthoniaknak arról, hogy mit láttak Párizsban. A dél-korai sportolók szállása a lehető legmesszebb van az olimpiai falu bejáratától, de még így is szigorú figyelemmel kísérik minden lépésüket. 

Július 23-án nyílt napot tartottak az olimpiai faluban a média képviselőinek, a dél-koreai médiamunkások azonban hiába keresték, sehol sem találták az észak-koreai sportolókat. Az épületet azonban sikerült megtalálniuk, ahol állítólag tartózkodnak. A Maeil Business Newspaper, egy dél-koreai lap azt írta, láttak egy női sportolót belépni a falu fitneszközpontjába az edzői kíséretében. 

A lap szerint a sportolókat hivatásos kémek is elkísérték az eseményre, akik azt ellenőrzik, hogy ők hogyan figyelik meg egymást. Az edzőket és a sportolókat pedig soha nem lehet egyedül látni, mindig mindenhova minimum párban közlekednek. Ha mégis szóba elegyednek egy külföldi állampolgárral, annak az interakciónak minden részletéről be kell számolni a kormánynak. Ezt nem nézik annyira szigorúan, ha az illető mondjuk brit, de ha dél-koreai, akkor minden egyes apró részletről be kell számolni, ami kettejük között elhangzott. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés