Hirdetés

Lehet, hogy utólag azt mondjuk majd, hogy ez volt az olimpia legszebb és legfontosabb pillanata

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Dél-Koreában szerdán terjedtek el azok a képek, amelyeken észak- és dél-koreai asztaliteniszezők együtt szelfiznek a párizsi olimpiai dobogón. 

A koreai kommentárok a határokon átnyúló egység ritka megnyilvánulásaként üdvözölték a gesztust.

Az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea az év elején fő ellenségének nyilvánította a délieket, és a két ország közötti feszültség évek óta most a legnagyobb.

Miután azonban Dél-Korea bronzérmet, Észak-Korea pedig ezüstérmet nyert vegyespárosban Kína mögött, a dél-koreai Lim Dzsong Hun az éremátadás után odalépett az északi sporttársakhoz és csoportképet készített velük. A csoportképen együtt mosolygott az észak-koreai Ri Jong Sik és Kim Kum Yong, a déli Shin Yu-bin és a győztes kínai csapat tagjai, Wang Chuqin és Sun Yingsha is.

"Egy szelfi a két Korea nemzeti zászlójával és egy Samsung telefonnal" - írta a JongAng Ilbo című, széles körben olvasott napilap az AFP szerint.

Észak-koreai sportoló 2016 óta először állt olimpiai dobogón, mivel a tokiói olimpiára a Covid-járvány miatt nem küldött sportolókat (a 2018-ban Dél-Koreában megrendezett téli olimpián viszont részt vettek az északi sportolók az akkori barátságos Korea-közi kapcsolatoknak megfelelően).

"Gratuláltam nekik, amikor ezüstérmesként bemutatták őket" - mondta Lim a dél-koreai médiának a díjátadó után.

A dél-koreai műsorszolgáltatók többször is levetítették a szelfiről készült videókat, és sok kommentátor elmélkedett az egység ritka pillanatának jelentőségéről.

"Ez az olimpia igazi szelleme" - mondta az egyik kommentátor.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés