Hirdetés

Kiderült az igazság, ezért ne fogyasszunk édesítőszereket

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Világszerte legalább 6000 élelmiszeripari termék tartalmaz mesterséges édesítőket. A gond azonban az, hogy ezért komoly árat fizetünk, mert egyre több betegség kialakulásával hozzák összefüggésbe a mesterséges édesítőket, sőt a rákkeltő mivolta is régóta sejthető az állatkísérletek miatt.

Az állatkísérletek adatait nem lehet minden fenntartás nélkül emberekre is érvényesnek tekinteni. Ezt támasztja alá, hogy az eddig elérhető kísérleti adatok emberekben eddig ellentmondásosak voltak. Azonban voltak olyan vizsgálatok is, amelyek megerősítették, sőt cáfolták is az emberekben a rosszindulatú daganatok kialakulása és a mesterésges édesítőszerek használata közötti összefüggést - írja az Index.

A kutatók újabb előrelépést értek el a témában, mivel a francia szakemberek rájöttek arra, hogy az édesítőszerek használata emelkedést okozott bizonyos rosszindulatú daganatok előfordulásában a vizsgált embereknél.

Idetartozott a mellrák, illetve az úgynevezett elhízással összefüggő daganatok. Ezek közé tartozik például a vastagbél-, gyomor-, máj-, nyelőcső-, petefészek-, méhtest- és prosztatarák. Arra jutottak a tanulmány szerzői, hogy a mesterséges édesítőszerek alkalmazása nem ajánlható biztonságos alternatívaként a cukorral szemben.

A vizsgálatnak van ugyan néhány limitációja, miszerint többek között a résztvevők között aránytalanul nagy arányban szerepeltek idősebb, magas iskolázottságú, egészségtudatos életmódot folytató nők, a többi népességcsoporttal szemben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés