Hirdetés

Készül a 3-3-3 nemi szabályról szóló rendelet

 portré

Magyarországhoz képest két év késéssel Ausztria is engedékenyebbé válik a szexuális irányultság tekintetében – ami a véradást illeti. A jövőben a 3-3-3 szabály lesz érvényben.

Ezentúl a véradás Ausztriában is csak az egyéni kockázatoktól függ, nem a szexuális irányultságtól vagy a nemtől. Mind ismeretes, korábban a homoszexuálisok vagy biszexuálisok nem adhattak vért. Johannes Rauch szociális miniszter kijelentette, hogy a szexuális irányultság nem játszhat szerepet a véradás során. "Magától értetődik, hogy a vérkészítményekre a legmagasabb biztonsági előírásokat kell alkalmazni. Az új szabályozás ezt továbbra is garantálja." - mondta.

Már megszületett a megállapodás a véradási rendelet megfelelő módosításáról, amely újradefiniálja a kockázati csoportokat. A jövőben a 3-3-3 nemi szabály lesz érvényben: aki három hónapon belül háromnál több emberrel szexszel, azt három hónapra kizárják a véradásból. A módosítást tudományos értékelés is kíséri a vérbiztonság egyértelművé tétele érdekében – írja a heute.at

Magyarországon 2020. január 1-ével változtak meg a véradás szabályai, azóta a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak csak akkor nem adhatnak vért, ha szexuális magatartásuk egyéb szempontból kockázatosnak minősül (alkalmi szexuális kapcsolat, gyakori partnerváltás, prostitúció).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés