Hirdetés

(18+) Elszabadult a pokol a bíróságon, magas rangú rendőr gyilkolt meg egy bírónőt

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Kenya főbírája bejelentette: meghalt egy helyi bíró, akit a héten egy magas rangú rendőrtiszt lőtt le.

Martha K Koome bíró az X-en, korábban Twitteren azt írta, hogy Monica Kivuti makadarai főbíró "elvesztette a harcot" és belehalt a "súlyos sérüléseibe".

Kivutit csütörtökön a főváros, Nairobi bíróságán lőtte le egy rendőr, miután a nő a szökése miatt visszavonta felesége óvadékát.

A Samson Kipchirchir Kipruto néven azonosított rendőrt a támadást követően más rendőrök lőtték agyon. A támadásban három rendőr is megsérült, de állítólag stabil állapotban vannak - írja a BBC.

"Nehéz szívvel tájékoztatom a nemzetet, hogy Hon. Monica Kivuti, a makadarai törvényszékek főbírája elvesztette a küzdelmet a bíróságon elkövetett lövöldözés során szerzett kiterjedt sérülésekkel szemben" - mondta Koome bíró szombati nyilatkozatában.

"A bírói család szolidaritást vállal ezekben a mélyen traumatikus időkben, és érzékenységre és együttérzésre szólít fel, miközben osztozunk a gyászban".

A The Star újság szerint, amely a nairobi kórház egyik munkatársával beszélt, Kivuti péntek este halt meg, miután mellkason és lábon lőtték.

A makadarai törvényszékek hétfőig zárva maradnak.

Az országos rendőrségi szolgálat csütörtökön közleményben tudatta, hogy Kipruto, aki a nyugat-kenyai Londiani egyik rendőrőrsét vezette, "ismeretlen okokból" a bíróságon tartózkodott a felesége ügyében tartott meghallgatáson. Az asszonyt azzal vádolták, hogy "hamis ürügyekkel" pénzt fogadott el.

A történtek kivizsgálása jelenleg is tart.

Koome bíró szerint egyértelmű, hogy Kipruto meg akarta ölni Kivutit.

A tárgyalóteremben történt incidens sokkolta a kenyaiakat.

A kenyai rendőröket gyakran vádolják azzal, hogy részt vesznek gyilkosságokban, de bírók elleni rendőri erőszakról eddig még nem érkezett jelentés.

A kenyai igazságszolgáltatás közölte, hogy fokozni fogja a biztonsági intézkedéseket, és biztosította a bírósági személyzetet és a bíróság más alkalmazottait arról, hogy biztonságban vannak.

A kenyai ügyvédi kamara közleményében úgy fogalmazott, hogy az eset "nem elszigetelt esemény, hanem része annak a nyugtalanító tendenciának, hogy egyre több fenyegetés és támadás éri az igazságügyi tisztviselőket és ügyvédeket".

"A jogi viták rendkívül érzelemdúsak lehetnek, és az igazságügyi tisztviselőket és ügyvédeket fenyegető kockázatokat nem lehet alábecsülni" - írják.

A társaság hozzátette, hogy Koome bíróval együtt fog dolgozni annak érdekében, hogy "átfogó stratégiát dolgozzanak ki igazságszolgáltatási rendszerünk és annak alkalmazottai védelmére".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés