Hirdetés

Lehull a lepel, nyilvánossá tették a Kennedy-gyilkosság iratait

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Több mint 13 ezer dokumentumot tett közzé a Fehér Ház. Ezzel már majdnem az összes irat nyilvános lett, de a maradékra sem kell sokat várni.

Csaknem az összes irat elérhetővé vált, amely a John F. Kennedy halálát okozó 1963-as merényletről szól. Az akták 97 százalékát közzétette online a Fehér Ház, ez több mint 13 ezer szerkesztetlen dokumentumot jelent - írja a Telex.

A texasi Dallasban lőtték le az amerikai elnököt, 1963. november 22-én. Az amerikai kormánynak 2017 októberéig minden, a merénylettel kapcsolatos dokumentumot nyilvánosságra kellett volna hoznia, ám ez nem valósult meg teljes mértékben. 515 iratot még mindig nem, 2545 pedig csak részleteiben hoztak nyilvánosságra. Ezeket várhatóan 2023 júniusáig tartják teljes, illetve részleges titkosítás alatt, potenciális “beazonosíthatóság” miatt.

A történészek nagyon bíznak abban, hogy a most publikált aktákból teljesebb képet kaphatnak az állítólagos merénylőről.

1964-ben megállapította egy amerikai vizsgálóbizottság, hogy Kennedyt Lee Harvey Oswald, egy korábban a Szovjetunióban élő amerikai állampolgár ölte meg. Oswaldot két nappal a letartóztatása után ölték meg a dallasi rendőrkapitányság pincéjében.

A gyilkosságot kutatók abban is reménykednek, hogy a mostani iratokból még több kiderülhet Oswald mexikóvárosi tevékenységéből. Itt 1963-ban találkozott a férfi egy szovjet KGB-tiszttel. A CIA szerint azonban ezzel kapcsolatban korábban már minden információt nyilvánosságra hoztak, de vannak, akik továbbra is állítják, hogy az ügynökség ezzel kapcsolatban van, amit visszatart. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés