Hirdetés

Brutális gyilkosság Iránban: lelőttek egy fiatal tüntetőt a rendőrök

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Október 8-án meghalt egy mindössze 17 éves iráni diák, miután egy kormányellenes tüntetésen lelőtték a rendőrök. Abolfazl Adinezadeh tragikus halálesetét a hatóságok nem kommentálták, azonban előkerült a halotti bizonyítványa, amiből kiderült, hogy a máját és a veséjét ért lövésekbe halt bele, amyeleket madársörét okozott. Az orvosok azt is megállapították, hogy a puskalövések kevesebb mint egy méterről találták el a fiút.

A tinédzser fiú szülei csak másnap értesültek a tragédiáról. Az oktatási minisztériumból telefonáltak nekik, miszerint a helyi rendőrségen van a gyermekük és menjenek érte, de amikor odaértek azt közölték velük, hogy a fiuk már halott - írja a HVG. A hírek szerint a rendőrségen figyelmeztették a családtagokat, hogy a fiú haláláról ne beszéljenek a sajtóval és arra akrták révenni őket, hogy mondják azt, hogy Abolgazl a hírhedt Baszij szervezet tagja volt.

Egyes források szerint a fiú temetését nemrég tartották meg, ahol több civil ruhás rendfenntartó is jelen volt, majd a jelenlévőket később arra kérték, hogy töröljék az eseményről készült videókat és képeket a telefonjukról. 

Az emberjogokkal foglalkozó iráni hírügynökség szerint eddig 244 tüntetőt, köztük 32 gyereket öltek már meg a biztonsági erők és több, mint 12 500 embert tartanak fogva, sokan közülük szintén fiatalok vagy kiskorúak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés