Hirdetés

Rendszeresen iszik kávét vagy teát? Akkor nagyon rossz hírünk van

Nap Híre portré Nap Híre

A kávé, a tea és a kakaó is brutálisan megdrágulhat a közeljövőben. A tengeri szállítási nehézségek, valamint a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségek luxustermékekké tehetik ezeket a népszerű termékeket.

A klímaváltozás és a geopolitikai feszültségek következményeként a kávé, a tea és a kakaó ára is jelentősen megemelkedhet – írja az Index. A portál szerint nem az infláció jelenti a legnagyobb problémát, hanem az ellátási láncok törékenysége. A szállítási nehézséget elsősorban az okozza, hogy a kávé, a tea és a kakaó is konténerszállító hajókon érkezik Európába, amelyek útvonalai járhatatlanná váltak az izraeli-Hamász háború, valamint a jemeni húszik támadásai miatt. 

A veszélyessé vált útvonalak miatt a fuvarozók kénytelenek biztonságosabb, de sokkal hosszabb és drágább utakat használni. A termékek elérhetőségét azonban nemcsak a szállítási nehézségek, hanem a klímaváltozás is nehezíti, ami miatt a termelőknek egyre többször kellett szárazsággal, áradással vagy más természeti katasztrófákkal szembenézniük.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés