Hirdetés

Katar segít kiszabadítani az Izraelből elrabolt magyar túszokat?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Szijjártó Péter katari kollégájával tárgyalt, aki ígéretet tett, hogy közbenjárnak az Izraelt ért terrortámadás során túszul ejtett magyar állampolgárságú vagy magyar kötődésű túszok szabadon bocsátásáért.

Közel egy hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai-övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak már több mint 1400 halálos áldozata van és a Hamász több mint 200 túszt ejtett.

Elsőként a Hetek számolt be arról, hogy magyarok is vannak a Gázába hurcoltak között. A hetilap arról írt, hogy egy magyar származású izraeli édesanya két lányát – mindketten rendelkeznek magyar állampolgársággal – is elhurcolta a Gázát uralma alatt tartó terrorszervezet. 

Szijjártó Péter katari kollégájával
Szijjártó Péter katari kollégájával

Egy nappal a Hetek cikkének megjelenése után, október végén Szijjártó Péter bejelentette: nem kettő, hanem négy magyar állampolgárságú vagy származású túsz van a Hamász kezén. 

Arról is beszámoltunk, hogy vasárnap Novák Katalin Izraelbe érkezett, ahol többek között a túszul ejtett magyarok hozzátartozóival is találkozott.

Katartól kért segítséget Szijjártó Péter

Hivatkozás másolása

Vasárnap este Szijjártó Péter Facebook-oldalán újabb hírt közölt: 

„Az Izraelt ért terrortámadás során a Hamász sok száz embert ejtett túszul, köztük öt magyar állampolgársággal - is - rendelkező személyt. Kiszabadításuk érdekében folyamatosan kapcsolatban állunk az izraeli kormány ezen célból létrehozott munkacsoportjával. Ma délután viszont telefonon tárgyaltam Katar külügyi államminiszterével, Soltan Bin Saad Al-Muraikhi kollégával, akivel áttekintettük a regionális biztonsági helyzetet. Elmondtam a kollégának, hogy öt részben magyar állampolgárságú személyről tudunk, akik jelenleg is fogságban vannak és kértem tőle, hogy segítsenek a kiszabadításukban” – írja Szijjártó Péter.

„Katari kollégám méltatta a kétoldalú kapcsolatainkat és ígéretet tett, hogy közbenjárnak a magyar túszok kiszabadítása érdekében. A túszul ejtett személyek neveit átadtuk, s Soltan Bin Saad Al-Muraikhi arról biztosított, hogy amint értékelhető információval rendelkeznek, azt azonnal a rendelkezésünkre bocsátják. Hálásak vagyunk Katarnak és a katari kormánynak a segítségért” – tette hozzá a külügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés