Hirdetés

Itt vannak a megdöbbentő számok: Ennyi pénzből karácsonyoznak a magyarok

Nap Híre portré Nap Híre

Idén mindenki ott spórol, ahol csak tud.

A MediaMarkt friss kutatásából kiderült, hogy a magyarok 46 százaléka idén 10 ezer forintnál is kevesebbet szán a szerettei ajándékára, és aki teheti, a novemberi akciókat is kihasználja, bár többen inkább megvárják a decemberi fizetést. Fény derült arra is, hogy a meglepetésajándékokra az emberek döntő többsége nem igazán vágyik karácsonykor, sokkal inkább hasznos dolgokat szeretnének.

Az Index által közölt felmérésből kiderült az is, hogy az embereknek a korábbi évekhez képest határozottabb elképzelésük van arról, hogy mit is szeretnének a fa alatt látni, ám a legtöbb kiszemelt ajándék sokak számára vágyálom maradhat, ugyanis idén mindenki kevesebbet kíván a karácsonyi ajándékokra szánni.

Az emberek relatív többsége (40 százalék) szeretné, ha olyan praktikus dolgokat kaphatna, amire valóban szüksége van, a megkérdezettek 6 százaléka pedig csak a konkrétan kinézett ajándéknak örülne.

A válaszadók 24 százaléka tárgyak helyett inkább valamilyen közös élményt, utazást, programot szeretne szeretteivel. Elsősorban a nők és az idősebb, 50 évnél idősebb korosztály preferálná az ilyen jellegű közös ajándékokat, ám a válaszadók nagyjából ötödének saját bevallása szerint megvan mindene, ezért semmilyen meglepetésre nem vágyik - derült ki a felmérésből.

A családok 48 százaléka örülne valamilyen műszaki cikknek karácsony alkalmával, ám csak 12 százalékuk szerint jellemző, hogy ezeket meg is veszik. Az első helyen a nagygépek kaptak helyet, ezt követik a kisebb konyhai berendezések, amelyekre inkább a háziasszonyok vágynak. Sokan örülnének valamilyen számítástechnikai eszköznek is, a nők inkább mobolt, a férfiak pedig konzult vagy játékot látnának szívesen a fa alatt. 

Fény derült arra is, hogy a családok 10 százaléka egyáltalán nem tervez idén ajándékozni, többségében igyekeznek valami apróságot találni szeretteiknek. A megkérdezettek 46 százaléka 10 ezer alatti összeget szán személyenként az ajándékra, ebből 18 százalék 5 ezer forintnál is kevesebbet. 

10 ezer és 20 ezer forint közötti összeget az emberek 21 százaléka tervez költeni egy-egy rokonra vagy barátra, a 20 ezer forint feletti költségkeretet szintén az emberek ötöde engedheti meg magának. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés