Hirdetés

Ha nem akar karácsonykor százezreket bírságra költeni, erre figyeljen oda

Nap Híre portré Nap Híre

Lehet, hogy nem mindenki tudja, de tilos a kazánban és a kályhában elégetni a karácsonyi hulladékokat, mint például a csomagolóanyagok, zacskók, ajándékszatyrok.

Magyarországon jogszabály vonatkozik a szeméttel való fűtésre, ha pedig valaki ezt megszegi, akár 300 ezer forintos bírságot is kaphat. A szabályzás alól a karácsonyi csomagolóanyagok és ajándékszatyrok sem kivételek - figyelmeztet a Pénzcentrum

Itt a karácsony, rengeteg ajándék gazdát cserél és rengeteget eszünk és iszünk, így hát nem csoda, hogy a háztartásokban ebben az időszakban rengeteg hulladék termelődik. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel a lapnak elmondta, hogy hulladékot égetni tilos, még ebben az időszakban is. 

Fűtés céljából sem lehet elégetni akármit. Kizárólag kezeletlen fahulladékkal szabad fűteni, a begyújtáshoz pedig fekete-fehér papírt lehet használni. A fényes csomagolópapír, festett kartondoboz és a többi, karácsonykor keletkező hulladék sem való a kályhába, kazánba

- hangsúlyozta. 

Megjegyezték azt is, hogy ezek a hulladékok mérgező anyagokat bocsánatanak ki, így veszélyesek lehetnek a környezetre és az egészségre. Lerakódnak a ruháinkon, a bőrünkön, de bejutnak a tüdőnkbe is, ami komoly megbetegedéseket okozhat. A levegőbe jutva saját magunkat, a családunkat, valamint a környezetünket is veszélybe sodorjuk. Nem beszélve arról, hogy még a kazánt és a kályhát is tönkre tudjuk tenni.

"Ha valaki csak két hétig szeméttel fűt, annyi korom és kátrány rakódik le a kéményében ezalatt, mintha fél évig száraz fával fűtött volna" - figyelmeztet Mukics Dániel, hozzátéve, hogy ez azért is hatalmas probléma, ugyanis a kémény belső falára lerakódott, megvastagodott korom egy idő után könnyen meggyulladhat. A kéménytűz pedig igen veszélyes.

Nagyon fontos tehát, hogy soha ne a kazánban szabaduljunk meg a karácsonykor keletkező szeméttől. Magyarországon az érvényes jogszabályok szerint a hulladékégetés jogsértő, így 300 ezer forintos bírságot kaphat az, aki bűncselekményt követ el.

A karácsonyfa sem a kályhába való

Hivatkozás másolása

Megjegyezték azt is, hogy a karácsonyfát sem szabad elégetni a kazánban, mert hiába vágták ki őket már novemberben és száradtak ki a lakásban, fűtés céljából egyáltalán nem megfelelőek. 

Tüzelőnek kizárólag felaprítva, teljesen kiszárítva, legkorábban jövő ősszel lesz alkalmas. Nedves fával fűteni káros és veszélyes. Amennyiben túl vizes a fenyő, a víz elpárologtatása elnyeli az energiát, több korom és kátrány képződik. Ez szűkíti a kémény belső átmérőjét, gátolja a füstgáz távozását, ugyanúgy kéménytűzhöz vezet, mint a szeméttel való égetés.

A Nap Híre arról is írt, hogy mennyi pénzt költenek a fiatalok karácsonyi ajándékokra, előtte pedig arról, hogy egyesek akár milliókat is képesek arra szánni, hogy ünnepi díszbe öltöztessék a házukat.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés