Hirdetés

Fordulat: Karácsony Gergely a közgyűlés elé viszi a budapesti olimpia ügyét

Nap Híre portré Nap Híre

Karácsony Gergely nagy bejelentést tett a Facebook-oldalán: a Magyar Olimpia Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság felkérése után a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti a budapesti olimpia ügyét.

"A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság ma felkérte Budapest Főváros Önkormányzatát, hogy vegyen részt egy majdani budapesti olimpia megrendezésére irányuló gondolkodásban. A felkérést a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztem, egyben meghívtam a Közgyűlés ülésére Gyulay Zsoltot, a MOB elnökét, valamint Szabó Lászlót, az MPB elnökét" - közölte Karácsony  Gergely csütörtök délután a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy azt fogja javasolni a Közgyűlésnek, hogy a főpolgármester és a frakciók vezetői együtt vegyenek részt a Magyar Olimpiai Bizottsággal való közös gondolkodásban. 

A bejegyzésében leszögezi, hogy bár újabb jelentős sportlétesítményekre nincs szüksége a városnak, szerinte "minden olyan lehetőséget érdemben és konstruktívan kell megvizsgálni, ami a budapesti közterületek és közlekedés megújítását, a lakhatási válság enyhítését szolgálja” - szúrta ki a Telex

Karácsony Gergely közölte azt is, hogy az olimpiarendezés feltételeinek ismeretében a budapestieket meg kell kérdezni majd arról, hogy szeretnének-e a városban olimpiát. "Ahhoz viszont, hogy eljuthassunk idáig, az szükséges, hogy a város megválasztott képviselői részt vegyenek a tervek kidolgozásában. Erre fogom kérni őket a Közgyűlés jövő heti ülésén" - írta. 

Csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is közleményt adott ki, amely szerint "partnerséget javasolnak Budapestnek. Megjegyzik, hogy az úgynevezett „Tájékozódási Folyamat” célja, hogy a NOB és az érdeklődő fél közösen megvizsgálja, hogy megvalósítható-e az ország/város saját adottságaihoz és olimpiától független fejlesztési terveihez igazodó, a fenntarthatóságon alapuló, a házigazda és a nemzetközi olimpiai mozgalom számára egyaránt előnyös olimpia.

Ennek megfelelően a Tájékozódási Folyamat nem konkrét időpontban való olimpiarendezésre irányul („non edition specific”), az abban való részvétel nem minősül olimpiára való jelentkezésnek, illetve nem jár semmilyen kötelezettségvállalással („non comittal”). A MOB azt javasolja Budapest Főváros Önkormányzatának, hogy a Tájékozódási Folyamat eredményeiről legkésőbb 2026. szeptember 30-ig közösen készítsenek bárki által megismerhető nyilvános jelentést.

A portál felidézte, hogy Orbán Viktor nagy álma a budapesti olimpia. "Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez" - ezt a miniszterelnök 2023 decemberében mondta a Nemzeti Sportnak. Az olimpiarendezés először 2001 májusában merült fel, Orbán a rádióban vetette fel a gondolatot. 2002 tavaszán aláírásokat is gyűjtöttek érte, az elveszített választás után a pályázatot sem adtuk be 2012-re, London rendezte meg – átláthatóan és nyereségesen.

2014 decemberében aztán megalakult az olimpiai védnöki testület, majd előzetes társadalmi egyeztetés nélkül születtek szerződések, egymást követték a milliárdos kifizetések, azonban amikor a Momentum akciója nyomán népszavazás lehetett volna a rendezésről, Orbán álomgyilkosságról beszélt, a főváros és a MOB pedig visszavonta a pályázatot.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés