Hirdetés

Úgy tűnik, erről a csemegéről idén is csak álmodozhatunk: mindent tönkretett az időjárás

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Hatalmas veszteség érte a termelőket: április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben, vagyis a termés nagy része elfagyhatott.

A magasabb fekvő termőterületen legalább 60-70%-os veszteség, ami erősen fajtafüggő, de az Alföldön alig marad termés. A legtöbb termőtájon mindemellett nagyon erős a Monilia nyomása, ami a meggynél is problémát jelenthet majd, de jelentettek Stigmina és levéltetű fertőzést is – írja a fruitveb.hu.

Somogy megyében általában 30-40% körüli termésre számítanak a gazdák. Hasonló a helyzet Tolnában is, de Győr-Moson-Sopron megyében a nagyon korai fajták már januárban elfagytak, általában 30-35% a jelenleg látható kár mértéke.

Bács-Kiskun megyében a korai fajtáknál teljes a fagykár, de itt még a középérésű Kioto is elfagyott a -6°C körüli szállított fagyban. Borsod megyében, az ország északi részén 40-70% közötti fagykárról számoltak be.

Az utóbbi hónapokban a gyümölcs és a zöldség esetében is egyre feljebb kúsztak az árak, nagyot drágul például a körte és a görögdinnye is. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés