Hirdetés

A lány, aki mégsem Madeleine McCann: Julia bocsánatot kért, de súlyos árat fizetett

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Amikor Julia Wandelt a közösségi médiában közzétette, hogy úgy véli, ő Madeleine McCann, az online térben irtózatos mértékű harag zúdult rá. Most a nő elmondta a történetet az ő szemszögéből.

A 22 éves lány jelenleg Lengyelországban él, és mint mondja, van, hogy ajándékokat is kap követőitől, miután korábban létrehozta az I Am Madeleine McCann nevű Instagram-fiókot. Ezzel alaposan felkavarta az állóvizet a 2007-ben eltűnt brit kislány ügyével kapcsolatban. Madeleine McCann hároméves korában történt eltűnési ügye - amely máig megoldatlan - az egyik legtöbbet emlegetett bűnügy a történelemben. Ezzel kapcsolatosan megszállottak online közösségei alakultak ki, és Julia felbukkanása olyan volt, mintha benzint öntöttek volna a közösségi oldalakon, például az Instagramon, a TikTokon és az X-en már égő tűzre.

Julia Wandelt
Julia Wandelt Fotó: Instagram

"Soha nem akartam senkit sem bántani - beleértve McCannékat is. Tényleg meg akartam tudni, hogy ki vagyok" - mondta most a BBC-nek a fiatal nő. 

Ha visszamehetne az időben, Julia azt mondja, soha nem készítette volna el a Madeleine McCann-profilt. Az eredeti fiók, amelyen Madeleine-ként posztolt 2023 elején, már nem létezik. Julia mostanában inkább macskájáról, Montyról oszt meg videókat a közösségi médiában.

Madeleine McCann
Madeleine McCann

Tragikus gyermekkor

Hivatkozás másolása

Julia szerint a történtek traumatikus gyermekkorában gyökereznek. A nő azt állítja, hogy az iskolában kiközösítették, és hogy kisgyermekként szexuálisan zaklatták. Később, 20 éves kora körül, amikor elkezdett terápiára járni, rájött, hogy a gyermekkori emlékei hiányosak - vannak például olyan időszakok kiskorából, amelyekből semmire nem emlékszik. A pszichiáterek és pszichológusok szerint azonban az emlékezetkiesés gyakori azoknál, akiket gyerekkorukban bántalmaztak - az agyuk így védekezik. 

Julia azon kezdett el gondolkodni, hogy az emlékezetében lévő üres helyek talán egy nagy titkot rejtenek - hogy talán örökbe fogadták. Elkezdte kérni a rokonait, hogy segítsenek ezt kideríteni.

Azt mondja, hogy a családja nem válaszolt a kérdéseire, ami csak tovább táplálta a gyanúját. A családja hallgatása miatt - bár később közleményt adtak ki, amelyben állították, igenis vannak például fotóik a lány gyerekkorából - frusztrált Julia az internethez fordult válaszokért, és elkezdett az eltűnt személyekkel foglalkozó weboldalakon kutakodni. Ekkor talált rá Madeleine ügyére. Julia elmondta, hogy korábban soha nem hallott az eltűnéséről, mivel Lengyelországban ez nem volt olyan nagy hír. A nő úgy vélte, hogy felismeri az egyik lehetséges gyanúsítottat is.

Julia fantáziája elszabadult, és az, hogy hasonlóságot vélt felfedezni a saját és Madeleine külseje között, megerősíteni látszott a feltételezését. Felvette a kapcsolatot a lengyel és brit rendőrséggel, de senki sem vette komolyan, ezért fordult a közösségi médiához. Juliát szinte azonnal egy teljesen új online közösség ölelte magához, akik támogatást, megerősítést és még ajándékokat is küldtek neki - például virágokat, karkötőket, plüssmacikat és takarókat. A hírnévnek azonban sötét oldala is van: még halálos fenyegetéseket is kapott.

Nem ő Madeleine

Hivatkozás másolása

Míg néhány követője ellene fordult, miután a DNS-teszt eredménye megérkezett, mások továbbra is szoros kapcsolatban maradtak vele, és támogatásukról biztosították. Julia azt mondja, azért posztolt bocsánatkérést McCannéknek, mert aggódott, hogy azzal, amit tett, csak tovább növelte a szorongásukat.

A McCann család ismerősei azt mondják, mindannyian hajlandóak elfogadni Julia bocsánatkérését és megbocsátani neki az online térben kibontakozott helyzetért. Az eltűnt lány szülei, Kate és Gerry McCann nem használják a közösségi médiát, ami némileg megvédi őket a trollkodástól.

Julia mostanra megbékélt a történtek nagy részével - saját tetteinek következményeivel és a szörnyű bántalmazással, amit kapott. Furcsa módon azt mondja, ez segített neki.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés