Hirdetés

Jövőre duplájára emelkedik a fizetendő iparűzési adó

 portré

A kormány az év végére megszűnteti a kis- és középvállalkozások 50 százalékos iparűzési adókedvezményét  – mondta az ATV kérdésére a pénzügyminiszter a mai sajtótájékoztatóján.

Az iparűzési adó tehát és valójában a korábbi pandémiás időszakhoz képest jövőre a duplájára emelkedik. Még ha lehet úgy is értelmezni: helyre áll az eredeti rend.

„Ami az iparűzési adókedvezmény mostani rendszerét illeti, ez várhatóan az év végére kifut”, tehát 2023-ban az önkormányzatok már tudnak élni azokkal a korábbi lehetőségeikkel, amelyekkel a pandémiás időszakot megelőzően - ezt válaszolta Varga Mihály pénzügyminiszter az ATV kérdésére.

Ez azt jelentheti, hogy 2023-tól az önkormányzatok ismét megkaphatják a kisvállalkozások teljes iparűzési adóját.

Mint emlékezetes, a kormány még 2020-ban, a járványra hivatkozva hozott döntést arról, hogy a magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak csak az iparűzési adó felét kell befizetniük az önkormányzatoknak. Ez hatalmas érvágás volt az önkormányzatoknak, amelyeknek ez volt a fő bevételi forrásuk - írja a 444.hu

Sokkal viszont nem járnak majd jobban a települések, mert a kormány már bejelentette, hogy kilépteti a rezsicsökkentés rendszeréből az önkormányzatokat és a gazdálkodó szervezeteket. Vagyis az önkormányzatoknak és intézményeiknek piaci áron kell majd fizetni az energiáért.

A pénzügyminiszter a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján nyújtotta át a 2023-as költségvetés tervezetét Kövér László házelnöknek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés