Hirdetés

Jön a buliszezon: a majomhimlő rohamos terjedésére figyelmeztetnek

 portré

Miután egyre több majomhimlős eset vált ismertté Európában, a hatóságok vizsgálják az okokat. A betegség terjedése „atipikus”: jelenleg főleg fiatal férfiak érintettek.

A ritka, főleg Nyugat- és Közép-Afrikában elterjedt majomhimlő vírust május eleje óta egyre több európai és észak-amerikai országban mutatták ki. Legutóbb egy belga fétisfesztivál látogatói közül fertőződtek meg hárman. A szervezők szerint a belga Darkland Fesztivál "a meleg fétis közösség különböző csoportjait" célozta meg.

A világszerte regisztrált esetek nagy részét olyan férfiaknál találták meg, akik szexuális kapcsolatban álltak más férfiakkal. Emiatt a madridi egészségügyi hatóságok például ideiglenes lezártak egy un. melegszaunát - adta hírül a blick.ch

A WHO a következő hónapokban a majomhimlő rohamos terjedésére figyelmeztet Európában: a nyári fesztiválok és bulik miatt az átvitel felgyorsulhat. "Nyilvánvalóan, hogy a majomhimlő terjedésének van szexuális eleme” - mondta egy orvosszakértő. Londoni klinikák már csak úgy fogadják a gyanús eseteket, ha előtte telefonon bejelentkeznek és elmondják a tüneteket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés