Hirdetés

Most érkezett: nagy bajban vannak a magyar idősek

Nap Híre portré Nap Híre

A 65 év felettiek átlagon felül teljesítenek, ha a balesetek okozójáról van szó, legalábbis Németországban.

Alkalmassági vizsgát kellene tenniük az idősebb autóvezetőknek, amikor meghosszabbítják a jogosítványukat - legalábbis ez volt a terv az Európai Unióban, ami azóta lekerült a napirendről. 

Német statisztikák szerint azonban bizonyos típusú vezetési hibák elég gyakran előfordulnak a 65 év feletti korosztályban, írja az Infostart.

Gyorshajtás az időseket érintő autóbalesetekben alig játszik szerepet, ehelyett a 65 év felettiek gyakran hibáznak forduláskor és manőverezéskor, és jóval nagyobb eséllyel követnek el elsőbbségi szabálysértést, mint a fiatalabb sofőrök.

A lakosságon belüli arányukhoz képest az idősebbek kisebb valószínűséggel lesznek részesei közlekedési baleseteknek, mint a fiatalok. 

Az Európai Unióban 2050-re a nullához közelivé akarják tenni a döntéshozók a halálos balesetek számát, ennek érdekében pedig közlekedésbiztonság javítását célzó csomagot tettek össze. Az új szabályok keretében kiemelten foglalkoznak a fiatal sofőrökkel, az alkoholos és módosult tudatállapotban vezetés elleni fellépéssel és a szabályszegők büntetésének határokon átívelő, szigorodó behajtásával.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés