Hirdetés

Brutális változás a jogosítványoknál, mindent felforgatnak

Nap Híre portré Nap Híre

Az Európai Parlament javaslatai alapján itthon is hatalmas változások lehetnek.

Az Európai Unióban 2050-re a nullához közelivé akarják tenni a döntéshozók a halálos balesetek számát, ennek érdekében pedig közlekedésbiztonság javítását célzó csomagot tettek össze.

Az új szabályok keretében kiemelten foglalkoznak a fiatal sofőrökkel, az alkoholos és módosult tudatállapotban vezetés elleni fellépéssel és a szabályszegők büntetésének határokon átívelő, szigorodó behajtásával - írja a 24.hu.

Az Európai Parlament napirenden lévő javaslata többek között kötelező egészségügyi vizsgálatot írna elő a jogosítvány megújításához, kezdőknek pedig kétéves „próbajogosítványt” vezetne be az összes tagállamban. Megújítanák továbbá mind az elméleti, mind a gyakorlati járművezető-képzést, hogy a sofőröket jobban felkészítsék a valós vezetési helyzetekre. Külön rendelet szabályozná digitális vezetői engedélyek bevezetését és kötelező elfogadását, azaz mobiltelefonra tölthető, a fizikai vezetői engedéllyel egyenértékű jogosítványokat vezetnének be.

Az új szabályok alapján a személyautókra érvényes B kategóriájú jogosítvánnyal legfeljebb 4250 kilogramm tömegű járművet lehet majd vezetni a jelenlegi 3500 kilogrammos korlátozással szemben. Ezzel a nagyobb súlyú elektromos járművek vezetésére való átállást segítenék.

A visszaeső elkövetők esetében a vezetéstől való eltiltás határokon átívelővé válna. Ha tehát valakit az egyik tagállamban eltiltanak a vezetéstől, azt az EU-n belül máshol sem kaphat majd vezetői engedélyt.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés