Hirdetés

Forradalom a jogosítványok terén, pár éve még elképzelhetetlen lett volna

Nap Híre portré Nap Híre

A 17 évesek is vezethetnek nehéz gépjárműveket, a 16 éves pedig sebességkorlátozott személygépkocsikat.

A Portfolio adta hírül, hogy az Európai Parlament közlekedési bizottsága támogatta a vezetői engedélyekre vonatkozó szabályok reformját, amely többek között lehetővé tenné, hogy a 17 évesek is vezethessenek nehéz tehergépjárműveket, 16 évesek pedig sebességkorlátozott személygépkocsikat. 

A javaslat úgy szól, hogy valamennyi uniós tagállam adjon ki vezetői engedélyt tehergépkocsikra 17 éveseknek, amely azonban nem teljes értékű papír, egyedül például nem vezethetnek a fiatalok. 

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC) arra figyelmeztet, hogy ez jelentősen megnövelheti a kamionokat vezető tizenévesek számát, ami a közúti közlekedésbiztonság romláshoz vezethet. Az ETSC úgy véli, hogy az EU-ban a tehergépkocsivezetők alsó korhatárának 21 évnek kell maradnia – ez a mai "ajánlott" alsó korhatár.

A bizottság támogatta azt a Finnországból származó javaslatot is, amely szerint a 16 évesek is vezethetnének gépkocsikat, de csak sebességkorlátozással.

Az európai parlamenti képviselők támogatták, hogy a kezdő járművezetők alkoholfogyasztására vonatkozóan az egész EU-ra kiterjedő zéró toleranciahatárt vezessenek be. Ez azt jelentené, hogy az újonnan jogosítványt szerzett járművezetőkre az egész EU-ban egy alacsony, 0,2 g/l-es véralkohol-koncentrációs határérték vonatkozna.

A közelmúltban arról is beszámoltunk, hogy nagy változás jöhet a jogosítványoknál, ugyanis új kód jelenhet meg rajtuk. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés