Hirdetés

Egyre nagyobb a káosz Washingtonban: tényleg mindenki Biden visszalépéséért könyörög?

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Joe Biden kampányára csütörtökön további nyomás nehezedett Barack Obama elnökválasztással kapcsolatos aggályai, a demokraták körében elkomorodó hangulat és a Donald Trump előnyére utaló felmérések közepette.

Egyes demokraták borús képet vázoltak fel. Egy magas rangú párttisztviselő a BBC-nek azt mondta, hogy a pártban sokan úgy érzik, hogy Biden lemondása "elkerülhetetlen".

A BBC amerikai partnerének, a CBS Newsnak a csütörtöki közvélemény-kutatása szerint Bidennek öt pont volt a lemaradása Trump mögött - ez a legnagyobb különbség, amelyet eddig ebben a kampányban regisztráltak.

Biden kampánya azonban "alaptalannak" minősítette a magas szintű demokrata aggodalmakról szóló híreket, és kitartott amellett, hogy ő marad a jelölt.

A Washington Post értesülései szerint Obama bizalmasan kijelentette, hogy Biden esélyei jelentősen csökkentek. A volt elnök szóvivői nem kívántak nyilatkozni a témában.

Ezt több olyan hír követte, amelyek szerint Nancy Pelosi volt házelnök és a kongresszus két legidősebb demokratája, Hakeem Jeffries és Chuck Schumer azt tanácsolta Bidennek, hogy a párt érdekében fontolja meg a jelöltségét. Mindannyian visszautasították a híreket.

Egy magas rangú demokrata forrás azonban a BBC Newsnak azt mondta, hogy Washingtonban borús a hangulat, és hozzátette: "Mindannyian várjuk az elkerülhetetlen döntést".

Adam Smith, Washington állam demokrata kongresszusi képviselője hasonlóan komor képet vázolt fel. 

Biden úr a múlt hónap végi első elnökjelölti vitán nyújtott gyenge szereplése óta nehéz heteket élt át. Jelenleg Delaware-ben van karanténban, amíg felépül a Covid-fertőzésből.

Ezzel szemben Donald Trump csütörtök este Milwaukee-ban, a republikánusok országos kongresszusán hivatalosan is elfogadta pártja elnökjelöltségét.

Magabiztos hangot ütött meg első beszédében, mióta túlélt egy merényletkísérletet. A konvención részt vevő küldöttek és támogatók egész héten jókedvűek voltak.

Biden eddig dacos hangnemben reagált arra a demokrata nyomásra, hogy lépjen vissza pártja jelöltjeként. Továbbra is számos politikus, köztük a Kongresszus nagyhatalmú fekete frakciójának tagjai is támogatják.

Schumer, a szenátus többségi vezetője és Jeffries, a képviselőház rangidős demokratája a jelentések szerint a múlt héten közölték Bidennel, hogy kongresszusi kollégáik "aggódnak" amiatt, hogy a problémái rontják saját újraválasztási esélyeiket.

Schumer szerint a hírek "üres spekuláció", Jeffries pedig azt mondta, hogy "magánbeszélgetés volt, amely magánügy marad".

A CNN időközben arról számolt be, hogy Pelosi azt mondta Bidennek, hogy a felmérések szerint nem nyerhet. Később a jelentést "felhajtásnak" minősítette, de nem tagadta, hogy beszélgetésre került sor az elnökkel.

Jamie Raskin marylandi kongresszusi képviselő levelet írt Bidennek, amelyben egy baseball-játékoshoz hasonlította őt pályafutása végén - mondván, hogy "nem szégyen" visszavonulni "a tömeg túláradó elismerése közepette, amikor a karod elfárad".

TJ Ducklo, Biden egyik vezető kampánytanácsadója azonban a nagyköveti aggodalmakról szóló híreket "névtelen forrásokból származó alaptalan feltételezéseknek" minősítette.

"Joe Biden a pártja jelöltje"

- írta az X-en. "Az újraválasztásért indul". Quentin Fulks helyettes kampányfőnök azt mondta, hogy Biden "nem tágít semmitől. Az elnök meghozta a döntését. Nem akarok udvariatlan lenni, de nem tudom, hányszor válaszolhatunk még erre".

Bidennek enyhe felső légúti tünetei vannak, de nincs láza - közölte csütörtökön Kevin O'Connor, az elnök  orvosa. A Fehér Ház közölte, hogy Biden várhatóan találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, miután szerdán megérkezik az Egyesült Államokba.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés