Hirdetés

JFK unokaöccse azt állítja: a CIA részt vett az elnök megölésében

Morvay Péter portré Morvay Péter

Újabb vihart kavaró állítást tett ifjabb Robert Kennedy, aki egy hónapja jelentette be az indulását az elnökválasztáson.

A politikus, aki az idén 60 éve Dallasban meggyilkolt John F. Kennedy elnök unokaöccse, a szintén merénylet áldozatául esett Robert F. Kennedy fia most

a CIA-t okolja a JFK meggyilkolásáért.

Az egyik utolsó kép Kennedy elnökről, ami Dallasban készült
Az egyik utolsó kép Kennedy elnökről, ami Dallasban készült BBC

RFK amióta bejelentette az indulását Joe Bidennel szemben a demokrata párt elnökjelöltségéért, már 14 százalékot erősödött a támogatottsága.

John F. Kennedy elnököt 1963. november 22-án lőtték le, és unokaöccse most egy televíziós interjúban egyértelműen kimondta azt, amit már nagyon sokan feszegettek, miszerint „minden kétséget kizáróan” a titkosszolgálat szerepet játszott a merényletben.

"Megdöbbentő bizonyítékok vannak arra, hogy a CIA részt vett a gyilkosságban. Szerintem ez jelenleg minden kétséget kizáróan megalapozott" - mondta az elnökjelölt, aki szerint 

a CIA 60 éve titkolja azt, milyen szerepe volt az elnök elleni merényletben.

Az amerikai kormány hivatalos vizsgálata, a Warren-bizottság jelentése a hatvanas évek közepén arra a következtetésre jutott, hogy Lee Harvey Oswald magányos farkasként cselekedett a halálos lövöldözésben, és hogy nincs hiteles bizonyíték arra, hogy a 35. elnök meggyilkolására irányuló összeesküvés részese lett volna. A jelentést 1964. szeptember 24-én tették közzé.

A CIA saját honlapján hivatkozik egy cikkre, amely „hazugságnak” nevezi azokat az állításokat, amelyek szerint az ügynökség szerepet játszott JFK meggyilkolásában.

Mint arról beszámoltunk, tavaly év végén a Fehér Ház több mint 13 ezer dokumentumot tett közzé az 1963-as Kennedy-gyilkossággal kapcsolatban. Ezzel már majdnem az összes irat nyilvános lett, de a szkeptikusok szerint a lényeg a hiányzó iratokban van elrejtve.

Egy 1992-ben elfogadott törvény – amelyet annak idején Joe Biden is megszavazatott – arra kötelezi az amerikai kormányzatot, hogy a dallasi merénylettel kapcsolatban készült minden dokumentumot nyilvánosságra kell hozni – ám ez a mai napig nem történt meg maradéktalanul.

A részben vagy egészben visszatartott iratok száma több ezerre rúg. 

A Nemzeti Levéltár szerint az 1963-as gyilkossággal kapcsolatos összes dokumentum mintegy 3 százalékát nem hozták még nyilvánosságra, a hivatalos indoklás szerint a nemzetbiztonság vagy a hírszerzés védelme érdekében.

Ám ezzel sokan nem értenek egyet.

„Közel 60 évvel John Kennedy elnök meggyilkolása után vagyunk, és ezt semmi sem indokolja" 

- mondta John H. Tunheim bíró, aki 1994-98 között a merényletekkel kapcsolatos iratokat vizsgáló bizottság elnöke volt.

A rejtve maradt dokumentumok egy része egy fedett CIA-ügynök, George Joannidesz és egy általa vezetett, Kubával kapcsolatos titkos program kapcsolatáról szólnak. Ez utóbbi része volt a Fidel Castro meggyilkolására készített terv is.

Joannidesz négy hónappal Kennedy lelövése előtt kapcsolatba került Lee Harvey Oswalddal, ami azt bizonyítja, hogy a CIA előtt ismert lehetett, mire készül a későbbi merénylő. 

A merénylet mai napig tisztázatlan körülményei miatt az amerikaiak többsége továbbra is úgy véli, hogy Oswald nem magányos gyilkos volt - derül ki a Gallup legfrisebb felméréséből.

Rex Bradford történész kutató arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak visszatartott, hanem megsemmisített dokumentumok is nehezítik a dallasi gyilkosság pontos rekonstruálását.

Például azt az első beszélgetést, amelyet az akkor frissen felesküdött új elnök, Lyndon Johnson és az akkori FBI-igazgató, J. Edgar Hoover folytatott, 

22 órával a merénylet után rejtélyes módon törölték. 

A beszélgetésről létezik egy átirat - amelyben Hoover arról beszél, hogy Oswald a merénylet előtt Mexikóvárosba utazott -, de nincs mód annak hitelességét ellenőrizni.

A mexikóvárosi látogatásra a mai napig nincs egyértelmű magyarázat, mit tett és kivel találkozott a merénylő. 

Az amerikaiak többsége úgy érzi, hogy ma sem ismerhetjük a teljes igazságot, hasonlóan az azóta történt több nagy jelentőségű eseményhez, köztük a szeptember 11-ei merényletekhez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés