Hirdetés

Újabb botrány: ezúttal egy világsztár komikust fütyültek ki palesztinpárti diákok a diplomaosztón

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Több tucatnyi palesztinpárti diák egyszerűen kisétált az egyetemi diplomaosztó ünnepségről, még azelőtt, hogy a veterán komikusnak számító és Izrael-párti Jerry Seinfeld megjelent volna a színpadon, hogy elmondja a beszédét.

A BBC kiemelte, hogy Seinfeld az október 7-i Hamász-támadások óta és a gázai háború során végig Izrael hangos támogatója volt. Az ünnepségen részt vevő diákok közül sokan ott maradtak, hogy meghallgassák a beszédét, többen pedig támogató szavakat skandáltak.

Az incidens akkor történt, amikor a 70 éves komikust az észak-karolinai Duke Egyetem futballstadionjának színpadán az intézmény elnöke, Vincent Price mutatta be. A közösségi médiában közzétett videókon hangos fújolás és "Free Palestine" skandálás hallatszott.

Seinfeldnek, aki egyike annak a 700 szórakoztatóipari személyiségnek, akik a Hamász támadása után aláírtak egy nyílt levelet, amelyben Izrael önvédelemhez való jogát támogatták, sikerült további megszakítás nélkül elmondania beszédét.

"Azt mondom, használjátok a kiváltságotokat. New York-i zsidó fiúként nőttem fel. Ez egy kiváltság, ha komikus akarsz lenni" - mondta a végzősöknek. Seinfeld, aki a Duke két diákjának apja, decemberben ellátogatott egy izraeli kibucba, és találkozott a Hamász által Gázában ejtett túszok néhány családjával is.

Az ünnepség után a Duke Egyetem kommunikációs alelnöke, Frank Tramble azt nyilatkozta, "megértjük a közösségünkben uralkodó mély érzelmeket, ahogy egész évben, úgy idén is tiszteletben tartjuk mindenkinek a Duke-on azt a jogát, hogy békésen fejezze ki nézeteit, anélkül, hogy megakadályoznák a diplomásokat és a családjaikat abban, hogy megünnepeljék teljesítményüket".

A tüntetés volt a legutóbbi a palesztinbarát tüntetések sorában, amelyek az elmúlt hetekben az Egyesült Államok egyetemeit megrázta. Ahogy azt a Nap Híre is megírta, a hétvégén a Virginia Commonwealth Egyetem több tucat hallgatója is kisétált a diplomaosztó ünnepségről, részben a szónok - az állam kormányzója - egyetemi tiltakozásokra adott válasza miatt.

Több mint hat hónap telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Naphire.hu folyamatosan beszámolt róla, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben. Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 34 844 ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

A diákok az egyetemeket az Izraelhez kötődő vállalatok és személyek bojkottjára szólították fel a folyamatban lévő háború miatt.

Az amerikai politikusok korábban már felszólították a főiskolákat, hogy tegyenek lépéseket, kiemelve, hogy egyes tüntetéseken rendbontás és antiszemita jelenségek voltak tapasztalhatók. A hatóságok rendőröket vetettek be a demonstrálók táborainak felszámolására.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés