Hirdetés

Undorító részletekre derülhet fény: nyilvánosságra hozzák az Epstein-aktákat

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Egy friss bírósági döntés értelmében nyilvánosságra hozzák azokat a dokumentumokat, amelyek az Epstein-per során keletkeztek.

András herceg
András herceg

Mint ismert, a híres üzletember, Jeffrey Epstein évekkel ezelőtt börtönben is ült fiatal lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. Hasonló vádakkal 2019-ben vették ismét őrizetbe, de akkor öngyilkos lett a zárkájában. Később társát, Ghislaine Maxwellt is bűnösnek találták gyermekkereskedelemben és más bűncselekményekben, ő volt gyakorlatilag a pedofil milliárdos legnagyobb segítsége.

Most egy amerikai bíró elrendelte, hogy hozzák nyilvánosságra az ügyeikben keletkezett aktákat - írja a BBC. A körülbelül 900 oldalnyi dokumentumot várhatóan a következő napokban tárják a nyilvánosság elé. A perek során több mint 100 személyt neveztek meg, de közülük nem mindenkit gyanúsítottak törvénysértéssel. A dokumentumok kiemelik az üzleti mágnások és hírességek azon körét, akik Epsteinnel valamilyen kapcsolatban álltak, mielőtt 2009-ben bűnösnek vallotta magát az üzletember kiskorú sérelmére elkövetett prostitúcióban.

A bíró azt mondta, hogy az ügyben már így is számos név kikerült, és csak a szexuális visszaélések áldozatainak a nevét kell titokban tartani.

Az aktákban olyan esetek olvashatók, mint András brit hercegé, aki állítólag egy fiatal lány mellét tapogatta. András és a Buckingham palota sosem ismerte el a vádakat. Egy másik nő, Virginia Giuffre pedig azt állította, hogy csupán 17 éves volt, amikor a herceg szexuálisan bántalmazta őt. 2022-ben a brit királyi család végül milliókat fizetett a nőnek, hogy vonja vissza az általa indított keresetet. András herceg azt mondta, hogy soha nem találkozott Giuffre-ral, és tagadta a vádakat.

Giuffre azt is állította, hogy rákényszerítették, hogy olyan hírességekkel szexeljen, mint Bill Richardson új-mexikói kormányzó. Richardson, aki tavaly halt meg, tagadta, hogy valaha is találkozott volna Giuffre-ral. A kormányzót végül nem vádolták meg hivatalosan.

A bírósági dokumentumokban Bill Clinton volt amerikai elnök is szerepel, bár törvénytelenségre nincs utalás. Amikor megkeresték őt nyilatkozatért, képviselői egy 2019-ben kiadott nyilatkozatára hivatkoztak, amely szerint "semmit sem tud" Epstein bűneiről. A feljegyzések szerint Sjoberg azt vallotta, hogy Epstein egyszer azt mondta neki, hogy Clinton "fiatalon szereti őket", a lányokra utalva. Emlékezetes, hogy Bill Clintonnak az Egyesült Államok elnökeként viszonya volt egy 22 éves fehér házi gyakornokkal. Az akták tartalmazzák Maxwell azon vallomását, amely megerősíti, hogy Clinton utazott Epstein magánrepülőgépén, de nem tudta, hányszor.

Clinton Epstein magángépén utazott humanitárius afrikai utakon a 2000-es évek elején, és akkoriban a milliárdos üzletembert elkötelezett emberbarátnak méltatta, bár később azt mondta, hogy megszakította vele a kapcsolatot. A volt amerikai elnök 2019-es nyilatkozata szerint jótékonysági szervezetének, a Clinton Alapítványnak a munkatársai és támogatói kísérték el utazásaira Epstein repülőgépén.

Az akta Sjoberg azon tanúvallomását is tartalmazza, amely szerint Epstein azt mondta neki, hogy felveszi a kapcsolatot Donald Trumppal az egyik New Jersey-i kaszinójába tartva. "Jeffrey azt mondta: "Remek, felhívjuk Trumpot" - vallotta, miután a pilóták azt mondták, hogy a gépük nem tud leszállni New Yorkban, és meg kell állniuk a New Jersey állambeli Atlantic Cityben. Trumpra nézve nem tartalmaznak jogsértést a dokumentumok. Sjoberget a beadvány egy pontján megkérdezték, hogy megmasszírozta-e valaha Trumpot, és ő azt válaszolja: "Nem".

Sjoberg azt is elárulta, hogy Epsteinen keresztül találkozott Michael Jackson zenésszel és David Copperfield bűvésszel, de nem állította, hogy ők bármiféle jogsértést követtek volna el.

Többször felmerül Jean-Luc Brunel francia modellügynök neve is, aki 2022-ben egy párizsi börtönben ült nemi erőszak vádja miatt. Ő is öngyilkos lett.

Alfredo Rodriguez, egy háztartási alkalmazott, akit Epstein biztonságára vigyázott, a bírósági akták szerint Maxwellt "főnöknek" nevezte meg. Rodrigueznek, aki 2015-ben halt meg, azt mondták, hogy mindig legyen nála készpénzt, hogy odaadja a középiskolás lányoknak, és azoknak a lányoknak, akik segítettek az Epstein számára a toborzásban.

Epstein 2019-ben halt meg a börtönben. A New York-i orvosszakértő öngyilkosságnak minősítette halálát, miközben a szexuális emberkereskedelemmel vádolták. Maxwell, Robert Maxwell kiadómágnás lánya jelenleg 20 éves börtönbüntetését tölti, amiért Epsteinnek szervezett be lányokat. Ügyvédei fellebbeznek az ítélet ellen. Maxwell ügyvédje közleményében azt mondta: "Következetesen és hevesen kitart az ártatlanság mellett."

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés