Hirdetés

Kiborult a szakértő - soha nem költött ennyi pénzt a királyi család

Morvay Péter portré Morvay Péter

Válság közben is emeltek a költségeken

Hivatkozás másolása

Először lépte túl a királyi család a bűvös 100 millió fontos (46 milliárd forint) keretet. Ők biztosan jobban élnek, mint négy éve, de ezt a britek nagy többsége nem mondhatja el.

2021-ben, járvány ide, járvány oda, 17 százalékkal több adópénzt kaptak a királyi család legfontosabb tagjai, miközben Nagy-Britannia háború utáni történelmének egyik legmélyebb gazdasági válság felé halad.

„Ez így biztosan nincs rendjén” – nyilatkozta a Mirrornak Norman Baker befektetési szakértő.

„A kormánynak újra kellene gondolnia azt, hogyan finanszírozza az adófizetők pénzéből a királyi családot. Most senkinek nincs beleszólása abba, hogyan használják a magánrepülőgépeket és helikoptereket, miközben az átlagemberek a napi gondokkal küszködnek.”

Az egyik sokat bírált utazás Vilmos és Katalin karib-tengeri körútja volt, ami sokakban a gyarmati múltat idézte. „A fogadtatás olyan volt, mintha a Korona sorozat ötvenes évekbeli részeit néztük volna” – állítja egy brit médiaszakértő.

Pedig Vilmos herceg és családja a királynő mellett még a család legnépszerűbb tagjainak is számítanak. A közvélemény sokkal kritikusabb Harry herceg és Meghan esetében, nem is beszélve a szexbotrányokba keveredett András hercegről. Ezért sokan azt feltételezik, hogy ha már nem a most 96 éves királynő ül majd a trónon, a parlament alaposan megnyirbálja majd a királyi büdzsét.

Az igazság kedvéért azonban hozzá kell tenni, hogy tavaly a királyi költségszámlát a Buckingham palota felújítása és Erzsébet királynő platina jubileumának előkészületei is alaposan megnyomták.

Címlapkép: / Fotó: Facebook / The Royal Family

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés