Hirdetés

Ki az a JD Vance, és mit gondol a világról?

Virág Sára portré Virág Sára

Nem Donald Trump volt az egyetlen, akit szinte rocksztárként ünnepelt az összesereglett tömeg hétfőn, a Republikánus Párt jelöltállító konvencióján. JD Vance, a 39 éves ohiói szenátor szintén kivehette a részét az üdvrivalgásból, miután Trump két nappal azelőtt alelnökének választotta. 

A 39 éves üzletember és veterán 2016-ban tett szert országos ismertségre, amikor megjelent a Hillbilly Elegy című könyve. A mű debütálása épp egybeesett Trump 2016-os indulásával. A férfi korábban igencsak nagy kritkusa volt Trumpnak, egyszer például "Amerika Hitlerének" nevezte őt, most azonban teljes elánnal mellé állt és támogatja az újraválasztásban. Vance is azon republikánus politikusok közé tartozik, akik szívesen kiengednék a kezükből a gyeplőt a külpolitika terén. Magyarul egyértelműen az Egyesült Államok belső ügyeire fókuszálna, megkérdőjelezi a katonai beavatkozások szükségességét és a régóta fennálló globális szövetségekkel szemben is – mondjuk így, szkeptikus. Ám Vance izolacionizmusának is megvannak a maga korlátai. De mit is kell tudni az Egyesült Államok következő lehetséges alelnökének nézeteiről, akár Izraellel, Ukrajnával vagy Kínával kapcsolatban? 

Izrael és a gázai háború

Hivatkozás másolása

Vance külpolitikai vízióját úgy lehetne összefoglalni, hogy "Amerika az első, kivéve, ha Izraelről van szó". Amikor október 7-én a Hamász megindította brutális támadását Izrael ellen, Vance egyértelműen a Biden-adminisztrációt tette felelőssé a támadásért. "Az amerikai népnek szembe kell néznie a rideg valósággal: az adóforintjainkból finanszírozzák ezt" – mondta néhány órával a támadás után. A politikus azért is támogatja Izraelt, mert szentül hiszi, hogy szükség van rá a térségben az amerikai érdekek védelme érdekében. 

"Vance támogatja az Izraelnek nyújtott katonai segélyeket, hangsúlyozva, hogy egy biztonságos Izrael hozzájárul a régió stabilitáshoz és segíti az amerikai stratégiai érdekeket is. Támogatja a szoros diplomáciai és védelmi együttműködést, elismerve Izrael demokratikus szerepét ebben a rendkívül régióban" 

– fogalmazott Seth Eisenberg, az amerikai székhelyű PAIRS Foundation vezérigazgatója az Al Jazeerának. Sőt, a politikus korábban hallani sem akart arról, hogy csökkenteni kellene az Izraelnek nyújtott segélyeket. Az belügyeket tekintve pedig benyújtott egy törvényjavaslatot, amely visszatartná a szövetségi forrásokat azoktól az egyetemektől, amelyeken masszív Izrael-ellene vagy palesztin-párti tüntetések vertek tábort. 

Az Egyesült Államok és a Közel-Kelet

Hivatkozás másolása

Májusban a Quincy Intézetben tartott beszédében egyenesen úgy fogalmazott: abszurd az a gondolat, hogy valaha lesz olyan amerikai külpolitika, amelyik nem törődik majd a világnak ezen szegletével. Ám annak ellenére, hogy teljes mellszéleséggel támogatja Izraelt a Hamász ellen vívott háborúban, határozottan ellenez minden Irán elleni amerikai csapást, kivéve, ha nem az Egyesült Államok a "kezdeményező fél". Eisenberg felhívta a figyelmet, hogy Vance többször is megkérdőjelezte már az amerikai jelenlétet a különböző közel-keleti konfliktusokban. 

"Vance szerint az ilyesfajta amerikai beavatkozások nem csak hogy soha nem érték el a céljukat, cserébe csak szipolyozták Amerika erőforrásait" – magyarázta Eisenberg, hozzátéve, hogy Vance szerint igencsak meg kell fontolni a külföldi konfliktusokban való részvételt, főleg, ha közvetlenül nem fenyegetik az Egyesült Államokat. A politikus ennek ellenére nem az izolacionizmus híve: Trump alelnökjelöltje hisz abban, hogy igenis fent kell tartani a szövetséget a kulcsfontosságú európai és ázsiai partnerekkel a közös biztonsági kihívások kezelése érdekében, a szövetségeseket azonban arra ösztönözné, hogy tisztességesen járuljanak hozzá a védelmi erőfeszítésekhez. 

Az ukrajnai háború

Hivatkozás másolása

JD Vance határozottan ellenzi az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatását. A Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon) tartott beszédében úgy fogalmazott: az Egyesült Államok ukrajnai szerepvállalásának semmilyen konkrét célja nincsen. Emellett azt mondta, Európának kellene nagyobb szerepet vállania a konfliktus orvoslásában, így az Egyesült Államok nagyobb figyelmet fordíthat a Kína jelentette fenyegetésre. "Nyilvánvalóan azt szeretnénk, ha Európa sikeres lenne, de Európának akkor is sokkal nagyobb szerepet kell játszani a saját védelmében" – jelentette ki. 

A szenátor azt is elmondta Münchenben tartott beszédében; pusztán gyakorlatias okai vannak annak, hogy az Egyesült Államoknak csökkentenie kell az Ukrajnának nyújtott támogatást. "Amerika egyszerűen nem gyárt elég muníciót ahhoz, hogy támogassunk egy háborút Kelet-Európában, egyet a Közel-Keleten és potenciálisan egyet Kelet-Ázsiában" – fogalmazott. Emellett azt is hangoztatta már, amit Trump is gyakran mondott: a háborút béketárgyalások útján kell lezárni. 

Eisenberg szerint Vance Kínát elsődleges stratégiai versenytársnak tekinti, emellett pedig sokkal hatékonyabb fellépést szeretne Peking növekvő befolyásával szemben. "Az összes olyan intézkedést támogatja, amely leválasztja Amerikát a kínai gyártásról és függetleníti az ellátási láncokat" – magyarázta Eisenberg. Mivel a szenátor kulcsfontosságúnak tartja a Kínával való esetleg konfliktusra való felkészülést, ehhez kapcsolódóan azt is kijelentette már, hogy az Egyesült Államoknak kissé el kell fordulnia Európától. Az Egyesült Királyságban lezajlott választásokat és a Munkáspárt győzelmét azonban erősen kritizálta. Mint mondta, a választások eredményének köszönhetően az Egyesült Királyság lehet "az első nukleáris fegyverekkel rendelkező iszlamista ország".   

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés