Hirdetés

Megkongatták a vészharangot a gyerekorvosok, súlyos betegség jelenhet meg hazánkban is

Nap Híre portré Nap Híre

Szerbia-szerte terjedni kezdett a szamárköhögés, emellett Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma. Éppen ezért már a magyar háziorvosok is aggódnak amiatt, hogy bármikor megjelenhet a járvány Magysarországon is.

Havasi Katalin, a Házi Gysermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a fertőzés hazánkban is újra megjelenhet és elsősorban a legyengült immunrendszerű gysermekek lehetnek veszélyben, valamint azok a felnőttek, akiknek a védettsége az évek során csökkent. Mint mondta, a szamárköhögés súlysos betegség, ami olysan erőltetett, gyermekek számára kínzó köhögéssel jár, ami sok esetben oxigénhiányhoz, súlyos esetben akár halálhoz is vezethet.

Ezért jó ideje Magyarországon kötelező védőoltást kapnak a csecsemők, majd később még egy emlékeztető oltást. Hazánkban a betegség már évtizedek óta egyáltalán nem fordul elő, mert kialakult a nyájimmunitás, azokat sem fenyegeti a veszély, akiknél a védettség szintje csökkent, mert nincs olyan beteg, akitől elkaphatná a fertőzést

- emelte ki a szakember, ám szerint könnyen előfordulhat,k hogy behurcolják az országba a fertőzést. Mindemellett hangsúlyozta, azért van szükség a korai oltásra, mert a szamárköhögésnél a gyerekek a legveszélyeztetettebbek.

Minél kisebb kapja el, annál rosszabb a gyógyulás esélye

- jelentette ki Havasi Katalin az Infostartnak, és azt is megjegysezte, hogy Magyarországon a szamárköhögés évtizedek óta nem szedett halálos áldozatot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés