Hirdetés

Közel 50 éves rejtély oldódott meg Japánban: Felfedte magát a robbantásos merénylő

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Satoshi Kirishima mosolygós arcképe évtizedek óta szerepel a körözési plakátokon a japán rendőrőrsök előtt országszerte.

Azonban 49 évnyi szökés után a hatóságok úgy gondolják, hogy talán elkapták az emberüket. Egy Tokió melletti kórház egyik betege ugyanis azt állította, hogy ő Kirishima, az 1970-es években több halálos merényletet elkövető terrorista csoport tagja - írja a BBC.

A rendőrség jelenleg a DNS-vizsgálatok eredményére vár, hogy igazolják a férfi állításait, aki egyébként más névvel került a kórházba és halálos rákbetegségben szenved.

Kirishima egy radikális baloldali szervezethez tartozott, amelyről úgy vélik, hogy 1972 és 1975 között több, a japán fővárosban működő cégek elleni robbantásos merénylet mögött állt.

A csoport által 1974-ben a Mitsubishi Heavy Industries központja ellen elkövetett egyik támadásban nyolc ember vesztette életét.

A japán Nemzeti Rendőrségi Ügynökség honlapján azt írják, hogy Kirishima megsértette "a robbanóanyagok ellenőrzésére vonatkozó büntetőjogi előírásokat", és "vállalatok elleni sorozatos robbantásos merényletek" miatt körözik.

Fotó: National Police Agency

A helyi média szerint Kirishima állítólag segített elhelyezni és felrobbantani egy házi készítésű bombát, amely 1975. április 18-án indított támadás során elpusztította a célba vett épület egy részét Tokió Ginza nevet viselő kerületében.

Azonban 49 év után nagyon úgy tűnik, hogy végre megtalálhatták Kirishimát, aki most 70 éves.

A lap kiemelte, hogy a kórházba kerülésekor más nevet használt. A férfi a Tokiótól délre fekvő Kanagawa város egészségügyi intézményébe került be a daganatos betegsége miatt. A férfi csütörtökön közölte a kórházi képviselőkkel, hogy valójában ő Kirishima és azt mondta, hogy az életének utolsó szakaszában már az "igazi nevét" akarja használni. Az orvosok szerint az előrehaladott betegsége miatt már csak alig néhány hónapja lehet hátra.

A rendőrség a bűnöző lehetséges újbóli felbukkanását "váratlanul érkező villámcsapásként" jellemezte.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés