Hirdetés

Hat éve nem látott apja mentette meg a fiatal izraeli lány életét

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A huszonkét éves Neta Portal hat éve nem beszélt az apjával, miután szülei elváltak. De amikor a Hamász fegyveresei betörtek a Kfar Aza zsidó közösségben lévő házába, és hatszor rálőttek, tudta, hogy ő az egyetlen ember, aki megmentheti az életét.

A rendőrként dolgozó Shimon Portal már a közeli Sderot városában volt tűzharcban, amikor megkapta az első üzenetet a lányától. Neta csak annyit írt apjának: "közel vannak" - számol be a BBC. Apja csak annyit tudott válaszolni, hogy zárja be az ajtót, majd aggódva azt kérte a lánytól, hogy válaszoljon. De a kibucban akkor már elkezdődött a gyilkolás.

Neta-t egy tel-avivi kórházban ápolják, az orvosok mostanra minden egyes golyót - ötöt a bal, egyet pedig a jobb lábából - gondosan eltávolítottak.

"Lövöldöztek az emberekre. A gyerekekre lőttek. Az emberek pedig azt kiabálták: Kérem, ne, kérem, ne! Néha elvesztettem az eszméletem, de próbáltam felébredni, mert nem akartam meghalni"

- idézte fel a történteket a lány.

"Santi, a párom azt mondta nekem: 'Neta, kérlek, nyisd ki az ablakot. Kérlek, ugorj!' Elkezdtem kinyitni az ablakot, és ekkor láttam meg 10 vagy 15 terroristát" - mondta. Elmondása szerint a férfiak egy autónál álltak géppisztolyokkal, cigarettáztak és nevettek, mintha nyaralnának.

Neta felidézte, ő és a barátja féltek ugrani, de amikor egy támadó gránátot dobott a szobába, Santi megragadta a lányt, és együtt kiugrottak az ablakon.

"A terroristák megláttak minket, és lövöldözni kezdtek, mintha nem is emberek lennénk" - fogalmazott a lány.

Santiagónak sikerült biztonságba vinnie a nőt két utcával arrébb, ahol egy nagy kupac szemét alá bújtak. Miközben Santiago a pólójával próbálta bekötözni Neta lábát, a lánynak sikerült újra üzenetet küldenie az apjának.

"Megállt a szívem. Az agyam elkezdett kavarogni. Majdnem megőrültem" - emlékezett vissza Shimon Portal.

A civil ruhás rendőr már úton volt Kfar Aza felé, de amikor végül megérkezett jelöletlen autójával, fegyveresek tüzet nyitottak rá. Shimon visszafordult, és sikerült elhajtania.

Nem tudta, hol lakik a lánya, de elment arra a helyre, amelyet a lánya még üzenetben elküldött neki. Amikor végre megtalálta a lányt, betette a kocsija hátsó ülésére, és Santiagóval együtt, akit szintén lábon lőttek, a legközelebbi kórházba hajtottak.

Az apa boldog, hogy újra egymásra találtak a lányával, ugyanakkor, mint mondta, dühös is, amiért ennek ilyen körülmények között kellett történnie.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés