Hirdetés

Döbbenetes titokra derült fény a meggyilkolt terrorista bunkerében

Virág Sára portré Virág Sára

Az IDF hétfőn jelentette be: elképesztő méretű vagyonra bukkantak Naszrallah föld alatti bunkerében. A kórház alatti bunkerben aranyat és félmilliárd dollár értékű készpénzt is találtak. 

Daniel Hagari, az IDF szóvivője hétfő este közölte: Hasszan Naszrallah bunkerére a dél-bejrúti Dahiehben bukkantak rá egy kórház alatt. Az izraeli hadsereg elképesztő méretű vagyont talált a bunkerben, ahol arany és félmilliárd dollár értékű készpénz volt felhalmozva. Naszrallah egyik, "sürgős esetekre való" bunkerét az Al-Száhel kórház alatt húzták fel – közölte továbbá az IDF. A kórház igazgatója, Fadi Alameh hétfőn azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy az intézményt evakuálták azután, hogy Izrael bejelentette, Naszrallah az épület alatt tartotta a vagyona egy részét. Hagari szerint Izrael nem tervez csapást mérni a kórházra. 

A kórház igazgatója azonban tagadta a vádakat a föld alatt húzódó bunkerről és felszólította a libanoni hadsereget, hogy vizsgálják meg a helyszínt – írja a Jerusalem Post. Az N12 jelentése szerint a bunker a Hezbollah "központi bankja" volt, ahol a libanoni állampolgároktól ellopott és ebből terrorizmust finanszírozó vagyont tartották. Az IDF egy grafikus fotót és egy videót is közzétett a bunker szerkezetéről. "A bunkert szándékosan a kórház alá építették, az épület alá és mindkét oldalára" – részletezte Hagari.

"Ezt a pénzt a libanoni állam újjáépítésére is lehetne fordítani. Ehelyett azonban kizárólag arra szolgált, hogy a terrorszervezet működését és fegyverkezését finanszírozza"

– tette hozzá. Izrael mostantól szoros figyelemmel fogja kísérni a komplexumot. Hagari azt is leszögezte; felszólítják a libanoni kormányt, a polgárokat és a nemzetközi szervezetek is, hogy határozottan lépjenek fel az ellen, hogy a Hezbollah ekkora vagyonokat halmozzon fel a föld alatt. Izrael még nem végzett a Hezbollah célpontjainak a támadásával, Bejrútot és Dahieh-t is bombázni fogják még. 

"Mi nem Libanon lakói ellen folytatunk háborút, hanem egy terrorszervezet ellen, amelyik az iszlám nevében gyilkol. Izrael továbbra is azon fog dolgozni, hogy lehetővé tegye az északi területen élőknek, hogy visszatérhessenek az otthonaikba" – jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy Szíriában pedig kivégezték a terrorszervezet pénzügyi hálózatának egy magas rangú tagját. A "Qard al-Hasan" bankot az 1980-as években alapították, akkoriban még egy jótékonysági szervezetként funkcionált. Azóta azonban egy elég jelentős intézménnyé nőtte ki magát, amely a Hezbollah pénzügyeit is kezeli. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés