Hirdetés

Most szabadulhat el a pokol a Közel-Keleten, küszöbön a katasztrófa?

Virág Sára portré Virág Sára

Izrael a Hezbollah egyik parancsnoka ellen indított támadást kedden, a légicsapások Bejrút külvárosát érték. Több libanoni forrás is arról számolt be, hogy az akció sikerrel járt, Izrael sikeresen kiiktatta a rakétákér felelős hadosztály egyik vezetőjét. 

Izrael légicsapást intézett a Hezbollah parancsnoki ellen – közölte két libanoni biztonsági forrás, miközben Izrael már a második egymást követő napon támadja a libanoni főváros Hezbollah által kontrollált részét. A biztonsági források kezdetben azt nem voltak hajlandók elárulni, hogy kik voltak a légicsapás célpontjai, illetve mi történt velük a támadás után. Az izraeli hadsereg annyit közölt, hogy célzott csapást mértek Bejrútra, de többen nem árultak el. 

Nem sokkal később azonban érkezett a hír: Izrael valóban végzett a Hezbollah egyik parancsnokával. A libanoni források szerint Ibrahim Qubaisi rakétahadosztályvezető vesztette életét a támadás során. A csapásban még további hat ember halt meg – írja a Reuters. A félelem pedig egyre nagyobb, hogy a közel-keleti helyzet bármikor totális pusztításba csaphat át. A Hamász és Izrael között már így is egy éve dúl a háború, aminek egyelőre egyáltalán nem látni a végét. 

Izrael már a második egymást követő napon támadta a libanoni főváros Hezbollah által kontrollált részét. A Hezbollah kedden szintén rakétákat lőtt Észak-Izrael irányába. Izrael majdnem egy éve vívja a gázai háborút a Hamász ellen, nemrég azonban az északi határra csoportosította át az erőit, hogy az Irán által támogatott terroristacsoport, a Hezbollah ellen is harcot indítson. Az izraeli hadsereg hétfőn szintén légicsapásokat indított a Hezbollah ellen, amelyben közel 500 ember vesztette életét. 

A libanoni hatóságok szerint 558 ember, köztük 50 gyermeket és 94 nőt halt meg a hétfői izraeli légicsapásokban. Emellett további 1800 ember sérült meg, és több tízezer embernek kellett elmenekülnie. A konfliktus súlyosbodásával egyre égetőbb szükség van a diplomáciai megoldásra: Volker Turk, az ENSZ emberi jogi vezetője arra szólította fel az összes befolyásos állam vezetőjét, hogy akadályozzák meg a további eszkalációt Libanonban.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés