Hirdetés

Történelmi pillanat? Izrael végezhetett a tavaly októberi bestiális terrortámadás kitervelőjével

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az izraeli hadsereg vizsgálja annak lehetőségét, hogy az elmúlt egy évben elképesztően sikeresen rejtőzködő Jahja Szinvár egyike volt annak a három terroristának, akiket „az IDF gázai hadműveletei során öltek meg”.

Izrael csütörtökön közölte, hogy valószínűleg megölte Jahja Szinvárt, a Hamász vezetőjét, a tavaly október 7-i bestiális terrortámadás kitervelőjét. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölték, hogy vizsgálják annak lehetőségét, hogy Sinwar egyike volt annak a három fegyveresnek, akit „az IDF gázai hadműveletei során” megöltek – írja a Financial Times.

Egy éve és tíz napja szabadult el a pokol

Hivatkozás másolása

Mint arról a Nap Híre rengeteg alkalommal beszámolt: több mint egy év telt el azóta, hogy Izrael ellen minden képzeletet felülmúlóan bestiális támadást indított a Hamász terrorszervezet. A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái szárazföldön, a tenger felől és a levegőből is megtámadták Izraelt, amelyre legalább 5000 rakétát lőttek ki ezzel egy időben.

Arról is írtunk, hogy a példátlan terrortámadásnak közel 1200 halálos áldozata van és a Hamász 250-nél is több túszt is ejtett, közülük Izrael szerint körülbelül 132-en maradtak az ostromlott Gázában. Izrael katonai hadjárata legalább 40 ezer ember halálát okozta Gázában, többségükben nők és gyermekek - a Hamász vezette terület egészségügyi minisztériuma szerint.

Tényleg Szinvárt ölték meg?

Hivatkozás másolása

„Ebben a szakaszban a terroristák személyazonosságát nem lehet megerősíteni” - áll az izraeli hadsereg közleményében, megjegyezve, hogy abban az épületben, ahol a fegyvereseket megölték, nem volt nyoma túszoknak.

Ha megerősítik a hírt, Szinvár halála kulcsfontosságú pillanat lenne Izrael egy éve tartó gázai háborújában, pusztító csapást mérne a Hamászra, és egyben szimbolikus győzelmet jelentene Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek.

Izrael az elmúlt évben már számos Hamász-vezetővel végzett a térségben elkövetett merényletekben. De Szinvár, akiről úgy vélték, hogy a Hamász hatalmas alagúthálózatában rejtőzködik Gáza alatt, sokkal nehezebben elérhető célpont volt, mint társai.

Több fronton folyik a harc

Hivatkozás másolása

A Szinvárt potenciálisan likvidáló izraeli katonai művelet körülményei és helyszíne továbbra is tisztázatlanok.

Az IDF nagyszabású szárazföldi offenzívát folytat Gáza északi részén, elsősorban a Dzsabalia menekülttábor környékén. De a zsidó állam azt is közölte, hogy a közelmúltban fegyvereseket ölt meg a Gáza déli részén fekvő Rafah városában, és hadműveleteket kezdett az övezet középső részén található menekülttáborok, Nuseirat és al-Bureij külterületén.

Szinvár idén nyáron vette át a Hamász vezetését, miután elődje, Iszmail Haníje júliusban Teheránban egy állítólagos izraeli robbantás következtében életét vesztette.

A 62 éves Szinvárról, akit Abu Ibrahim néven is ismernek, széles körben úgy tartják, hogy Mohammed Deiffel, a Qassam Brigádok vezetőjével közösen szervezte meg a Hamász tavaly októberben Dél-Izrael ellen intézett pusztító, határokon átnyúló terrortámadását.

Deif, valamint a Hamász gázai katonai vezetésének nagy része az elmúlt év során izraeli légicsapásokban vesztette életét.

Izraeli tisztviselők több ízben megerősítették elszántságukat, hogy Szinvárral is végezni fognak, és „élőhalottnak” nevezték a rejtőzködő Hamász-vezetőt.

Gallant titokzatos posztja

Hivatkozás másolása

Csütörtök délután Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter titokzatosan tweetelt képeket Deifről és Hasszán Naszrallahról, a libanoni Hizbollah militáns csoport vezetőjéről, aki a múlt hónap végén egy Bejrútban végrehajtott nagy erejű izraeli csapásban vesztette életét. „Ellenségeink nem tudnak elbújni. Üldözni és megsemmisíteni fogjuk őket” - tweetelte Gallant, a két férfi képei között egy fekete négyzetet hagyva.

Az eredetileg a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Younis városából származó Szinvár a Hamász katonai szárnyának, a Kasszam Brigádoknak az 1980-as években történt megalakulásától kezdve részt vett szervezet kiépítésében és vezetésében. Ezt követően közel két évtizedet töltött izraeli börtönben, de 2011-ben egy elfogott izraeli katonáért cserében szabadon engedték.

Miután visszatért Gázába, gyorsan emelkedett a szervezet ranglétráján. Ő lett a csoport politikai és katonai szárnya közötti legfontosabb tárgyalópartner, és végül átvette a Hamász által ellenőrzött teljes terület vezetését.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés