Hirdetés

Botrányosan viselkedett, izraeli múzeumban tört-zúzott egy amerikai turista

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Letartóztattak egy amerikai turistát, aki a hírek szerint több szobrot is összetört a jeruzsálemi Izrael Múzeumban.

Az izraeli rendőrség által megosztott képeken két ókori római szobor látható, amelyek a 2. századból származnak. A fotókon összetörve hevernek a múzeum padlóján. A hatóságok szerint az amerikai férfi azért rongálta meg a szobrokat, mert szerinte azok a Tóra szövegével ellentétesek.

Az amerikai turista ügyvédje tagadta, hogy a férfi vallási fanatizmusból cselekedett volna – adta hírül a BBC.

A beszámolók szerint a múzeum munkatársai riasztották a rendőrséget, miután látták, hogy egy férfi megrongált két szobrot. 

A Times of Israel értesülései szerint az egyik szobor Athéné, Zeusz görög isten lányának a fejét ábrázolta, a másik pedig egy griffet ábrázoló szobor volt, amely a római Nemesis isten sorskerekét markolja. Mindkettő az Izrael Múzeum állandó kiállításának része, ám az eset óta szakszerű helyreállítás céljából a restaurálási laboratóriumba szállították őket.

A 40 éves amerikai állampolgárt a rendőrök a helyszínen letartóztatták, majd kihallgatták a kapitányságon. A gyanúsított személyazonosságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A múzeum egy közleményben „nyugtalanító és szokatlan eseménynek” nevezte a rongálást, és elítélte „az erőszak minden formáját”. Az incidens ellenére a múzeum továbbra is nyitva áll a nagyközönség előtt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés