Hirdetés

Több mint 2000 műtárgy tűnt el a British Múzeumból, elkezdték a visszaszerzést

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Körülbelül 2000 műtárgyat, köztük arany ékszereket és drágaköveket loptak el a British Múzeumból hosszú időn keresztül, de a helyreállítási munkálatok már folyamatban vannak - közölte szombaton George Osborne, a múzeum elnöke.

A múzeum, London egyik legnépszerűbb látnivalója, amelynek kincsei közé tartozik a Rosetta-kő, egy ókori egyiptomi ereklye hieroglifákkal és más szövegekkel, a múlt héten azt közölte, hogy a személyzet egy tagját elbocsátották lopás miatt. Hosszú időn át tarthatott a lopás, mintegy 2000 műtárgyat vittek el a raktárból, amelyek származási ideje a Kr.e. 15. századtól a 19. századig tehető.

Hartwig Fischer, a múzeum igazgatója pénteken kijelentette, hogy lemond posztjáról, miután elismerte, hogy kudarcot vallott a gyűjteményéből származó tárgyak eltulajdonításával kapcsolatos nyomozás során.

Osborne, egykori brit pénzügyminiszter a BBC rádiónak elmondta, hogy a múzeum gyűjteményének nem mindegyike volt megfelelően katalogizálva vagy nyilvántartva, ez a helyzet szerinte nem egyedülálló a nagy intézményeknél, amelyek gyűjteményei több száz év alatt jött össze - közölte a Reuters.

"Törvényszéki" vizsgálatot folytattak annak kiderítésére, hogy mit loptak el, mondta Osborne. "Szerintünk körülbelül 2000 tételről van szó" - mondta. 

"Az ellopott tárgyak egy részét már elkezdtük visszaszerezni" - tette hozzá, de nem árult el részleteket arról, hogy mi és hogyan került elő.

Azt is mondta, hogy a lopások "minden bizonnyal ártottak" a múzeum hírnevének, amely a világ különböző kultúráiból származó felbecsülhetetlen értékű műtárgy megbízható őrzőjének számít.

– Ezért a múzeum nevében elnézést kérek – mondta.

A rendőrség csütörtökön azt közölte, hogy meghallgattak egy meg nem nevezett férfit, de nem emeltek vádat az ellopott műtárgyak miatt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés