Hirdetés

Itt a baj: Putyin meghozta a döntést, hogy megtámad egy NATO-tagországot?

Nap Híre portré Nap Híre

Boris Pistorius német védelmi miniszter pénteken arra figyelmeztetett, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború más országokra is kiterjedhet.

"Szinte naponta érkezik fenyegetés a Kremlből - legutóbb ismét a balti államokbeli barátainkat fenyegették meg" - mondta Pistorius a Tagesspiegel című napilap pénteken megjelent cikkében.

A német haderő, a Bundeswehr kapcsán a miniszter hangsúlyozta: "az égető fenyegetettségre tekintettel gyorsan meg kell erősítenünk védelmi kapacitásainkat".

A védelmi miniszter azt is elmondta, hogy számolni kell azzal, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy nap akár meg is támadhat egy NATO-tagországot.

A miniszter arra számít, hogy áprilisra elkészül a javaslat a kötelező katonai szolgálat visszaállítására valamilyen formában. Németország 2011-ben szüntette meg a kötelező sorkatonai szolgálatot. A védelmi miniszter továbbá szívesen zöld jelzést adna a német útlevéllel nem rendelkező katonák hadseregbe való belépésének is - írja az MTI. 

Pistorius szerint a védelmi ipart is hatékonyabbá kell tenni, és ennek érdekében változtatni kell a költségvetési korlátokon is.  

"Ilyen adósságfékkel nem fogjuk sértetlenül átvészelni ezeket a válságokat" - mondta.

Pistorius elutasította az Ukrajnának nyújtott katonai segítség növelésére irányuló felhívásokat is, mondván, hogy a Bundeswehr nem adhat oda mindent, és nem hagyhatja "védtelenül" Németországot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés