Hirdetés

Döbbenet élő adásban az ATV-n: percekkel a pusztító iráni csapás után szólalt meg Izraelből a szakértő

Nap Híre portré Nap Híre

"Gyakorlatilag most jöttünk ki a bunkerekből" - kezdte nyilatkoztatát kedd este az ATV Egyenes Beszédnek Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő az iráni rakétatámadás után.

A biztonságpolitikai szakértő azt mondta, az értesülések szerint 200-400 rakétát lőttek ki Izraelre, ugyanakkor az áldozatokkal kapcsolatban óvatosságra intett, ugyanis mint mondta, az ilyen támadások esetében hosszabb időbe telik, mire a károk teljes mértékben felmérhetőek - írja az atv.hu

"Ezt csak a gázai támadások során lehet öt perc múlva tudni, hogy meghalt 300 bébifóka és 400 unikornis, meg hasonló dolgok" - mondta, hozzátéve: eddig három könnyű sérültről érkezett jelentés Izraelben. A palesztin területeken Jerikó mellett egy halálos áldozatot jelentettek, és több súlyos sebesülést okozott egy rakéta darabjainak becsapódása.

A biztonságpolitikai szakértő arra figyelmeztetett, hogy ez valószínűleg csak a kezdet: "Nyilvánvaló, hogy erre lesz egy válasz” fogalmazott, és kifejtette, hogy Izrael most lehetőséget kaphat arra, hogy keményebben fellépjen Irán ellen, amely proxykon keresztük koordinálja az izrael elleni támadásokat a térségben.

Az izraeli vezetők gyorsan reagáltak a támadásra. Castel beszámolója szerint a vezérkari főnök egyértelműen kijelentette, hogy „ennek lesznek következményei,” és az izraeli hadsereg kész végrehajtani a szükséges lépéseket. Castel szerint „mint minden épkézláb hadseregnek, az izraeli hadseregnek is megvannak ilyenkor a fiókban a tervei,” és ezeket a terveket rövidesen alkalmazni is fogják.

Castel kitért arra is, hogy a közelmúltban Izrael szárazföldi hadműveleteket kezdett Libanonban, amire szerinte számítani lehetett: „Ezt teljesen borítékolható volt, hogy itt lesz egy szárazföldi akció.” A Hezbollah fenyegetése miatt Izraelnek nincs más választása, mint katonai erővel biztosítani, hogy a határ menti izraeli lakosok biztonságban visszatérhessenek otthonaikba. „Ameddig a Hezbollah katonái ott könyökölnek a határkerítésen, addig a polgárok nem tudnak visszatérni a házaikba,” magyarázta.

A szárazföldi hadművelet korlátozott katonai akcióként van meghatározva, de Castel szerint a konfliktus kimenetele kiszámíthatatlan. „Az, hogy van egy deklarált cél, az nem jelenti azt, hogy ezek a valódi célok,” mondta, hangsúlyozva, hogy a háború dinamikája kiszámíthatatlan, és könnyen elhúzódhat. A szakértő példaként az 1981-ben kitört első libanoni háborút hozta fel, amely „egy rövid, néhány hét alatt lezárandó akciónak indult,” de végül húsz évig tartott.

Mint azt a naphire.hu is megírta, kedd este Irán megtámadta Izraelt. A beszámolók szerint Irán mintegy 500 rakétát lőtt ki Izraelre, ami miatt országszerte megszólaltak a légvédelmi szirénák. A Magen David Adom vezérigazgatója, Eli Bin bejelentette, hogy Tel-Aviv északi részén, a George Weiss utcában egy épületet ért közvetlen találat, emellett több más becsapódást is regisztráltak Tel-Avivban, valamint Dimonában, Nabatimban, Hora, Hod Hasharonban, Beer Sheva-ban és Rishon Lezionban.

Lapunk arról is beszámolt, Irán elnöke rémisztő üzenetet küldött Izraelnek a kedd esti brutális támadás után. Maszúd Peszeskján szerint a támadás Irán törvényes jogain alapult, és célja az ország, valamint a régió békéjének és biztonságának megőrzése. Az elnök kijelentette azt is, hogy ez a mostani támadás csupán egy "kis ízelítő" volt a képességeikből, és felszólította Izraelt, hogy ne kezdjen konfliktusba Iránnal.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés