Hirdetés

Vészjósló kijelentés: elszabadul a pokol Izraelben?

Virág Sára portré Virág Sára

Mindenféleképpen választ kell adni Izrael Hezbollah elleni támadásaira, amelyeket Libanonban folytat – szögezte le Maszúd Peszeskján iráni elnök az ENSZ közgyűlésén, miközben a régió minden erejével igyekszik felkészülni a totális háborúra. 

Az iráni elnök úgy fogalmazott: "a több ezer áldozatot követelő terror, amit Izrael okozott az elmúlt napokban Libanonban, nem maradhat válasz nélkül". 

"A következményekért pedig azok a kormányok is felelősek, akik minden globális erőfeszítést megtorpedóztak eddig azzal kapcsolatban, hogy véget vessünk ennek a háborúnak, de közben van képük az emberi jogok szószólóinak nevezni magukat" – tette hozzá. 

A Jerusalem Post beszámolója szerint Maszúd Peszeskján korábban azt mondta a CNN-nek: a Hezbollah egyszerűen nem nézhet szembe egyedül egy olyan országgal, amely állig fel van fegyverezve, ráadásul a világ legjobb eszközei állnak a rendelkezésére. Az iszlám országoknak közösen kell megbeszélni, hogy mi lesz az adekvát reakció, mondta az iráni elnök, hozzátéve, hogy Irán szerdán ezt fogja tenni az ENSZ-ben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa valószínűleg szintén ülésezni fog este, hogy megvitassák Libanon kérdését. 

Az általános vélekedés szerint "nem szabad engedni, hogy Libanon legyen az új Gáza", ezzel pedig Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is egyetértett. Izrael az elmúlt néhány évben többfrontos háborút vívott a Hamász, a Hezbollah és a jemeni huszi felkelők ellen. Irán azonban áprilisban közvetlenül is megtámadta Izraelt, a regionális háború veszélye már akkor is fenyegetően közel került. Az iráni elnök úgy írta le Teheránt az ENSZ-ben, mint a béke igazi hírnökét, Izraelt pedig mint egy vérszomjas agresszort. 

Peszeskján szerint Izraelnek vitathatatlan a felelőssége a "gázai népirtásban" mint mondta, a zsidó állam a tudósaikat, a diplomatáikat, sőt még a vendégeiket is kegyetlenül kiiirtja. A vendégek alatt több mint valószínű, hogy Iszmáil Haníje meggyilkolására gondolt, amit mindenki Izraelnek tulajdonít. Az iráni elnök azzal zárta a beszédét, hogy azonnal véget kell vetni a gázai harcoknak, és azt sem szabad engedni, hogy hasonló helyzet bontakozzon ki Libanonban. 

"Izraelnek le kell állítania a gázai hadjáratot és el kell ismernie a vereséget. Izrael veszített, a legyőzhetetlenség mítoszát pedig semmilyen barbár erőszak nem állíthatja vissza" – mondta az iráni elnök. 

Az argentin elnök képmutatónak nevezte az ENSZ-t Izrael elítélése miatt

Hivatkozás másolása

Javier Milei argentin elnök az ENSZ Közgyűlésen tartott beszédében élesen kritizálta az ENSZ-t azért a "képmutatásért", amivel Izraelt támadják. Az elnök úgy fogalmazott: "Ugyanaz alatt a tető alatt, ahol az emberi jogok elkötelezett harcosának kiáltjuk ki magunkat, olyan véreskezű diktatúrákat is beveszünk az Emberi Jogi Tanácsba, mint Venezuela vagy Kuba". 

"És ugyanez a ház Izrael ellen szavazott, miközben Izrael az egyetlen állam a Közel-Keleten, amelyik védelmezi a demokráciát" – tette hozzá. Milei a beszéd további részében élesen kritizálta  szervezet korábbi emberi jogi törekvéseit felváltó kollektivista politikát.  

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés