Hirdetés

Nem létezik "iPhone-ujj", de ezer más problémát okozhat a telefonunk

Garai Kitti portré Garai Kitti

A szakemberek és az iPhone-osok attól tartanak, hogy a telefonjuk képes nyomot vagy bemélyedést hagyni a kisujjukon, ugyanis a készülék a használat során nyomja azt. Sokan ezt hívják "iPhone-ujjnak."

A teóriát nemrégiben „The TJ Show” című műsorban vitatták meg, ahol a műsorvezetők is meggyőződtek arról, hogy a telefonjukat tartó kisujjukon észrevehető bemélyedés van, amely látszólag különbözik a másik ujjaikon lévő bemélyedésektől. A szakértők azonban nem erősítették meg azt, hogy az állítólagos bemélyedés a telefonhasználat miatt alakul ki. 

Dr. Peter Evans, a Cleveland Clinic ortopéd sebésze azt mondta, a legtöbb ilyen kép nem emeli ki a problémát, a "tipikus kisujj anatómiája (...) nagymértékben változhat." Ezzel egyetértett April Hibbeler foglalkozásterapeuta és Dr. Michael Geary kézsebész is. Hozzátették azt is, hogy az "iPhone-ujj"-ról nincs hivatalos diagnózis - írja a New York Post.

"Az is lehetséges, hogy azok az emberek, akik azt hiszik, hogy 'okostelefonos kisujjuk' van, valamilyen alapbetegségben szenvednek. Az állandó mobiltelefon-használat számos ízületi problémát okozhat. Míg egyes állítások a sérülésekről túlzóak lehetnek, mások valósak, és súlyos, hosszú távú károsodással járnak" - tette hozzá Evans. 

Figyelmeztetett, hogy vannak esetek, amikor komoly problémáról van szó, például a klinodaktilia nevű betegségről, ami egy genetikai ujjrendellenesség, amely a kisujjak befelé görbülését eredményezi. Emellett ott van még a Dupuytren-kontraktúra is, egy kötőszövetes zsugorodás, amely az ujjakat a tenyér felé "húzza". Evans hangsúlyozta, hogy semmi nem utal arra, hogy az okostelefon használata hozzájárulna az utóbbi kialakulásához. Azonban figyelmeztet néhány, a telefonnal kapcsolatos betegségre, amely kialakulhat a telefonhasználattól. 

Bár az okostelefonos kisujj látszólag nem létezik, az "okostelefonos könyök" - orvosi nevén cubitalis alagút szindróma - a sebész szerint nagyon is valós probléma. A könyökbaj azoknál az embereknél fordulhat elő, akik hosszú ideig 90 foknál nagyobb mértékben hajlítják be a könyöküket, általában szövegíráshoz. "A kisujjban jelentkező bizsergés vagy zsibbadás is jelezheti" az idegkárosodásról ismert állapotot.

Evans emellett azt mondja, hogy legyünk résen a rettegett "sms-ező hüvelykujj" vagy nyak miatt. "A hüvelykujj ízületei nem arra lettek kitalálva, hogy egész nap sms-ezzenek és lájkoljanak. A túlzott igénybevétel súlyosbíthatja az alapbetegségeket, például az ízületi gyulladást, vagy új problémákat okozhat a hüvelykujj inaiban" - mondta.

Ami az ember nyakát illeti, Evans megjegyezte: "amikor lefelé nézünk, növeljük a nyakizmok terhelését. Ez a plusz nyomás izomfájdalmat és görcsöket okozhat" - tette hozzá. Hibbeler és Geary is felhívta a figyelmet arra, hogy az okostelefon-használat súlyosbíthatja a pattanó ujjat és a kéztőalagút szindrómát. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés