Hirdetés

Mindent letartol az influenzajárvány: brutálisan sok a beteg az országban

Nap Híre portré Nap Híre

Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében.

Akut légúti fertőzés tüneteivel 289 100 ember fordult orvoshoz.

Azt írták: múlt héten 359 betegtől érkezett légúti minta a központ laboratóriumába. Az orvosok által beküldött 262 minta közül 67 betegnél influenza A(H1pdm09), 28-nál az influenza A(H3), 8 betegnél az influenza B, 16-nál az RSV, 1 betegnél a human metapneumovírus, 10 betegnél pedig a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták.

Az influenza pozitivitási aránya 39,3 százalék, az RSV-é 6,1 százalék, a SARSCoV-2 pozitivitási aránya 3,8 százalék volt. A sentinel kórházak által beküldött 48 minta közül 15 betegnél influenza A(H1pdm09) vírust, 13 betegnél RSV-t, két betegnél a human metapneumovírus azonosítottak - tették hozzá.

A hetedik héten tíz közigazgatási területen nőtt, kilenc területen csökkent, és egy területen - Veszprém vármegyében - nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Győr-Moson-Sopron (1 162), Szabolcs-Szatmár-Bereg (972) és Somogy (944) vármegyében volt a legmagasabb, Heves (218), Békés (262) vármegyében és a fővárosban (393) a

legalacsonyabb.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket az ország valamennyi területén diagnosztizáltak - írták.

Az influenzás megbetegedések számra hétről hétre nő, ami a múlt heti számokból is látszik, akkor ugyanis 59 200-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz. A hónap elején pedig arról számoltunk be, hogy Kaposváron is 

berobbant az influenzaszezon. A somogyi megyeszékhelyen rendkívül túlterheltek a rendelők, a betegek pedig arról számoltak be, hogy többször is előfordult, hogy háziorvosi rendelőnél az utcán állt a sor, annyi beteg volt. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés