Hirdetés

Vannak, akik az infláció ellenére is betegre keresték magukat - most bemutatjuk őket

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

A Föld öt leggazdagabb embere az elmúlt években még tovább növelte már egyébként is elképzelhetetlen vagyonát.

Az Oxfam vasárnap közzétett éves egyenlőtlenségi jelentése szerint 2020 óta e milliárdosok nettó vagyona - figyelembe véve az inflációt is - 114%-kal, összesen 869 milliárd dollárra ugrott. Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, a világ egy évtizeden belül köszöntheti az első trilliárdosát. Mindeközben világszerte közel 5 milliárd ember szegényedett el, az okok között szerepel az infláció, a háborúk és az éghajlati válság is - írja a CNN

A szegénység felszámolásához a megfigyelt tendencia alapján közel 230 évre lenne szükség.

Bár az egyenlőtlenségek növekednek, vannak azért jó hírek is, mondta Nabil Ahmed, az Oxfam America gazdasági és faji igazságosságért felelős igazgatója. A munkavállalók sztrájkokkal, illetve a javadalmazásukat és munkakörülményeiket javító megállapodásokkal is megmutatták erejüket. Néhány kormány is az ő oldalukra állt, és a munkavállalók jogainak megerősítését célzó lépéseket szorgalmazott.

"Egy új aranykorban vagyunk, de a munkavállalók, a szabályozó hatóságok és a szakszervezetek lassacskán elkezdték ezt lebontani"

- mondta Ahmed.

A gazdagok közül is a leggazdagabbak

Hivatkozás másolása

Elon Musk, aki több vállalatot, köztük a Teslát és a SpaceX-et is vezeti, az elmúlt évek nagy nyertese volt. Vagyona november végére 245,5 milliárd dollárra emelkedett, ami 737%-os növekedést jelent 2020 márciusához képest.

Bernard Arnault, az LVMH francia luxuscikk-óriás elnöke és családja nettó vagyona 191,3 milliárd dollár volt, ami 111%-os növekedést jelent.

Az Amazon-alapító Jeff Bezos vagyona 167,4 milliárd dollár, ami 24%-os növekedést jelent; míg az Oracle alapító Larry Ellison vagyona 145,5 milliárd dollárt tett ki, ami 107%-os növekedést jelent.

Az öt leggazdagabb ember listáját a Berkshire Hathaway vezérigazgatója, Warren Buffett zárta, akinek vagyona 48%-kal, 119,2 milliárd dollárra nőtt.

Összességében a milliárdosok vagyona 2020 óta 3,3 billió dollárral, azaz 34%-kal nőtt, és vagyonuk háromszor gyorsabban gyarapodott, mint az infláció mértéke. 

Az amerikai milliárdosok, akik közül sokan az általuk vezetett vállalatok részvényeiből szerzik vagyonukat, 1,6 billió dollárral lettek gazdagabbak.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés