Hirdetés

Végre nem nálunk a legmagasabb az infláció az EU-ban - mutatjuk, hol

Nap Híre portré Nap Híre

Novemberben Magyarországon 7,7% volt az éves infláció, miközben Csehországban 8% éves áremelkedést kalkulált az Eurostat.

Hosszú idő után végre nem Magyarországon a legnagyobb az éves infláció az EU-ban.

Az Eurostat közölte a friss tagállami inflációs statisztikákat, amelyből kiderül, hogy novemberben nem Magyarországon volt a legnagyobb az éves infláció az EU-ban a harmonizált inflációs mutatók szerint, de a nemzetközi összehasonlítás csak az egységes módszertannal készült HICP alapján lehetséges - írja a Portfolio.

Novemberben Magyarországon 7,7% volt az éves infláció, miközben Csehországban 8% éves áremelkedést kalkulált az Eurostat. Az áremelkedésben egyértelműen a kelet-közép-európai régió országai állnak legrosszabbul: minket Szlovákia és Románia követ egyaránt 6,9%-os éves inflációval, Lengyelországban 6,3% volt az áremelkedés mértéke. Eközben az Európai Unió átlaga 3,1%, az eurózónáé 2,4% volt novemberben, tehát azon túl, hogy nem nálunk a legrosszabb a helyzet, sok örömre nincs okunk – és ez az egész régióra igaz. 

A lap ugyanakkor megjegyezte: az energiaválság kezdete óta továbbra is Magyarországon drágult az élet legnagyobb mértékben.

Mint azt a naphire.hu is megírta, az Orbán-kormány november végén tett bejelentést arról, hogy az infláció további visszaszorítása érdekében a kormány 2024. június végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés