Hirdetés

Ennek senki nem fog örülni, durva infláció jöhet

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

A benzinárstop végét meg fogjuk érezni az árakon, hiszen már sem a taxisok sem a mezőgazdaságban dolgozók nem tudnak kedvezményesen tankolni.

A héten véget ért a benzinárstop, Gulyás Gergely miniszter és Hernádi Zsolt Mol-vezér bejelentése alapján már nem volt tovább fenntartható a hatósági áras üzemanyag. Kérdés, hogy ennek a hatására mennyire szabadul el az infláció.

Németh Dávid, a K&H elemzője azt prognosztizálta a Pénzcentrumnak, hogy az inflációs adatokkal való begyűrűzéssel a piaci benzinár nem várja meg 2023-at. “Most kikerült azonban két újabb csoport a körből, pontosabban a taxisok és a mezőgazdaságban dolgozók is, így ebben a szegmensben biztos vagyok benne, hogy áremelésre kell számítani, hiszen a benzin hirtelen az ő számukra is negyven százalékkal lett drágább a piaci árhoz képest” - fogalmazott.

“Az inflációs nyomást, az emelkedés mértékét nagy pontossággal igen nehéz megjósolni, de kétségtelen, hogy be fog gyűrűzni az árakba az, hogy a benzin ára folyamatosan változni fog” - ezt már Virovácz Péter, az ING vezető elemzője mondta.

A legkevésbé derűsebb képet Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője festette le, ő úgy gondolja, hogy decemberre fel kell készülni a 26 százalékos inflációra. 

Összességében az elemzők 2-3 százalék körülre teszik azt az értéket, amennyivel magasabb lesz az infláció a benzinárstop vége után.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés