Hirdetés

Felemészti Magyarországot az infláció: ennyivel jobb a helyzet a szomszédban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az egész ország ezt figyeli

Hivatkozás másolása

Szerbiában 15 százalékos volt az infláció októberben, szemben a magyarországi 21,1 százalékos inflációval. Bár a szomszédos ország energiahordozó-beszerzési szempontból nagyon hasonló helyzetben van, mint Magyarország, mégsem szállt el az infláció olyan mértékben, mint nálunk. 

Szerbiában a szeptemberi árakhoz viszonyítva átlagosan 1,9 százalékkal nőttek az árak, a  tavaly decemberhez képest pedig 13,5 százalékkal, ám ennek ellenére mégsem olyan magas az infláció náluk, mint Magyarországon. A szomszédban a legnagyobb pénzromlást a vendéglátás területén tapasztalták. 

A szomszédban az egy hónappal ezelőtti árakhoz képest az éttermi és a szállodai szolgáltatások 4,1 százalékkal, az élelmiszer és alkoholmentes italok 3,5 százalékkal, a ruha és lábbeli 2,2 százalékkal, a háztartási berendezések 1,7 százalékkal, a rezsiköltségek 1,5 százalékkal, az oktatás 1,3 százalékkal, míg a közlekedés 0,6 százalékkal drágult. A többi termék és szolgáltatás ára a statisztikai intézet szerint elenyésző mértékben emelkedett - írta a 24.hu.

Ahogy arról korábban a Naphíre már többször is, a szakértők közül sokan azt jósolják, hogy decemberben lesz az infláció tetőzése. Ezzel szemben más szakértők úgy vélik, hogy az ársapka csak még tovább ront a helyzeten és jövőre az ideinél is nagyobb inflációra számíthatunk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés