Hirdetés

Már a BRFK is nyomozhat Imane Khelif ügyében: feljelentést tettek

Nap Híre portré Nap Híre

Ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést csalás gyanúja miatt az olimpiai bokszbajnok, Imane Khelif ügyében. 

Mint ismert, az Imane Khelif körüli botrány azután tört ki, hogy olasz ellenfele az olimpián másodpercek alatt feladta a küzdelmet, majd sírva hagyta el a szorítót. Ezután a sajtó megírta, hogy a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség korábban kizárta Khelifet a nemi teszt eredményei miatt. Az algériai sportolónak ugyanis magas a tesztoszteronszintje, és férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak. 

Most tovább dagad a botrány, ugyanis Imane Khelif ügyében ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek csalás gyanúja miatt - tudta meg a Magyar Nemzet. 

Mint azt a naphire.hu is megírta, a a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azért engedélyezte az algériai sportoló indulását az olimpián, mert a szabályzatuk nem követeli meg genetikai vizsgálatokat, csupán az útlevél bemutatását, amelyben az áll, hogy a sportoló nő. A Magyar Nemzet a Vadhajtások cikkére hivatkozva azonban azt írja, hogy felmerül a kérdés, hogy az útlevél esetleg egy hamisított születési okmányon alapul-e, amelyet az esemény után készítettek. Ugyanis nyilvánosságra hozták Khelif születési anyakönyvi kivonatát, amelyben az áll, hogy nő, ugyanakkor a bizonyítványt csak 2018 szeptemberében állították ki, mintegy 19 évvel Khelif születése után. 

A világ szinte minden országához hasonlóan Algériában is a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával lehet útlevelet kapni. Ezzel a dokumentummal kaphatott Khelif is, a NOB pedig így engedélyezte részvételét az olimpián.

A kétes hitelességű bizonyítvány miatt a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a Legfőbb Ügyészséghez fordult csalás bűntett gyanúja miatt, akik – mint fogalmaztak – további intézkedés végett a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak továbbítják a bejelentést. Tényi szerint az ügyben – bizonyítottság esetén – felmerülhet a csalás bűntett gyanúja.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés