Hirdetés

Igyon 1200-ért citromos csapvizet

 portré

Nem csak itthon őrültek meg a vendéglősök, nem csak itthon kapkodnak mohón a bevétel után, számolnak fel a palacsinta kettévágásáért 300 forintot  – Ausztriában sem jobb a helyzet.

És ők még azt is mondják: das ist natürlich, ez csak természetes. Mi lesz itt…

Három kávé és egy péksütemény után egy pohár csapvíz a végére. A linzi Café Traxlmayrben a pincérnő kényelmetlenül feszeng: „Töltse meg ingyen a poharát az ivókútnál” – mondja: „Itt az asztalnál pénzbe kerül.” 

Ausztria szerte vannak olyan vendéglátóhelyek, amelyek díjat számítanak fel a vezetékes vízért. Egy tinédzsereknek például 2 eurót kellett fizetnie egy pohár vízért a prambachkircheni Kolmgutban. Az üzemeltető sürgősségi felárnak minősítette az esetet - a vizet este 8 után rendelték.

A vendéglősök értetlenkednek: a csapvíz is költség. Egyikük 1,40 eurót kér 0,5 literért az ansfeldeni fogadójában. A Wolfgang-tó partján 0,25 liter 80 centbe kerül - az étlapon is szerepel. A feldkircheni fürdőtónál lévő Thalhammer's-ben 0,3 liter 1,50 euró.

A vízár tiszta önvédelem – mondja egy fogadós: "Valaki csak azért rendel vizet, mert ott van a pincér, és a szomszéd asztaltól azt hallja: Még négy vizet kérünk!" A kiszolgálás munka, ráadásul a poharak is törnek. Azt azonban a fogadósok se értik, miért kértek egy vendégtől 3,20 eurót egy negyed liter citromos csapvízért. Hiszen a híres Café Zaunerben Bad Ischlben ugyanez "csak" 1,70 euróba kerül - idéz összefoglalóan a krone.at egy Ausztria szerte felháborodást keltő riportot.

A víz a csapból jön, tehát nem kerül semmibe. Sok vendég felháborodik, amikor hirtelen a számlára kerül a pohár víz.

Természetesen a bérbeadónak vannak költségei: szervíz, mosogatás - és maga a víz is kerül valamennyibe.

De itt az arányosságról van szó.

Aki egy étteremben csapvizet rendel, és 50 centet fizet érte, némileg megértőbb, mint az, akinek egy bőséges fogyasztás után 3,20 eurót kell leperkálnia 0,25 liter citromos vízért.

Ez ugyanis nem más, mint pofátlan átverés.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés