Hirdetés

Igazi tahó: tűzoltókészülékkel esett a hanukagyertyának a lengyel politikus

Nap Híre portré Nap Híre

Botrányt váltott ki Grzegorz Braun, a Konföderáció tömörülés parlamenti képviselője kedden, amikor a varsói alsóház épületében rendezett hanukai ünnepség során poroltó készülékkel eloltotta a menóra gyertyáit.

Az ünnepséget a Donald Tusk keddi programbeszédéről folytatott parlamenti vitával párhuzamosan rendezték meg. Szymon Holownia házelnök az incidens után kizárta Braunt - aki az ellenzéki Konföderáció részét képező Lengyel Korona Konföderációja nevű párt tagja - a szejm üléséről.

A házelnök "mély fájdalmát" fejezte ki a történtek miatt.

Grzegorz Puda, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője a történtek miatt a szejm ülésének felfüggesztését kezdeményezte.

A szünet után Holownia közölte: a szejm elnöksége a parlamenti házszabály értelmében a lehető legmagasabb pénzbírságot szabta ki Braunnak. Bejelentette: ügyészségi panaszt is benyújtanak a vallási szertartás megzavarása miatt.

Braun a tette után kiállt a parlamenti szószékre, és kijelentette: meg akarta akadályozni a hanukát, mint "a sátánizmus és a rasszista triumfalizmus" ünnepségét.

Piotr Glinski volt kulturális és örökségvédelmi miniszter, a PiS képviselője hangsúlyozta: pártja nem ért egyet a vallási ügyeket érintő, vagy más összefüggésű intoleranciával és agresszióval, amely - mint fogalmazott - sérti a humanitárius alapértékeket. A Konföderáció politikusaihoz fordulva Glinski kijelentette: Braun tette nemcsak vallási, hanem személyek elleni agresszió is volt, ráadásul kisgyerekek is voltak a helyszínen - írja az MTI.

A Konföderáció nevében Krzysztof Bosak, a szejm egyik alelnöke azt válaszolta Glinskinek: ő személyesen nem volt tanúja az incidensnek, ezért megvárná a további döntéseket.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés