Hirdetés

Itt a narancs riasztás: brutális vihar jön, letarolja az országot

Nap Híre portré Nap Híre

Viharos szélre, felhőszakadásra, jégesőre kell ma számítani több helyen. 

A HungaroMet előrejelzése szerint kedden a felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé.

Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő.

Az egész országra kiadták a riasztás, van, ahol narancs figyelmeztetés van érvényben

A veszélyjelzésben azt írták, délutánig főként a Nyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok, de a Dunántúl más részein és az Északi-középhegységben sem kizárt egy-egy zivatar. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer érheti el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba. A késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarokat viharos (általában 60-80 km/h) széllökés, felhőszakadás (15-30 mm), apróbb szemű jég (<2 cm) kísérheti. A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak (~2-4 cm jégátmérő, > 90 km/h széllökés, > 30 mm lokális csapadék).

Milyen idő lesz a héten? Mint azt a naphire.hu is megírta, folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés